Potvrđen prvi slučaj virusa korona među domorodačkim plemenima u Amazonu

Srna
Potvrđen prvi slučaj virusa korona među domorodačkim plemenima u Amazonu

Santo Antonio do Ica - Dvadesetogodišnjakinja iz plemena Kokama, koje se nalazi duboko u amazonskoj prašumi, zaražena je novim virusom korona.

Ovo je prvi slučaj prijavljen među više od 300 plemena Brazila, saopštila je zdravstvena služba domorodačkog ministarstva.

Domorotkinja je testirana u okrugu Santo Antonio do Ica, blizu granice s Kolumbijom, u kojem su dosad potvrđena četiri slučaja koronavirusa, uključujući i brazilskog ljekara. Ovo izaziva bojazan da bi se epidemija mogla proširiti na udaljene i ranjive starosjedilačke zajednice.

Srećom, među 15 zdravstvenih radnika i 12 pacijenata koji su takođe testirani nakon što je otkriveno da je ljekar imao virus, svi su negativni, piše The Guardian.

Ljekar koji je zaražen vratio se s odmora u južnom Brazilu kako bi radio s Tikunasom, jednim od najvećih plemena u Amazonu koje ima više od 30.000 ljudi.

Žena koja je zaražena nije pokazivala simptome Covid-19 i bila je izolovana s porodicom. Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi virus koji se širi mogao biti smrtonosan za 850.000 autohtonih stanovnika u Brazilu koji su vijekovima desetkovani bolestima koje su donijeli Evropljani, od malih boginja i malarije do gripe.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro je napravio značajne rezove u specijalizovanom zdravstvenom sistemu domorodačkih zajednica, te se mnogi boje da će nespremni dočekati pandemiju. Zbog toga sada sami preduzimaju mjere kako bi izbjegli katastrofu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana