Potres odnio najmanje osam žrtava u Turskoj, u Iranu 25 povrijeđenih

Anadolija, Tanjug
Potres odnio najmanje osam žrtava u Turskoj, u Iranu 25 povrijeđenih

TEHERAN - U potresu jačine 5,7 stepeni po Rihteru, koji je jutros pogodio Zapadni Azerbejdžan, iransku pokrajinu na granici s Turskom, u istočnom turskog gradu Vanu poginulo je najmanje osam osoba, među kojima troje djece, a povrijeđena je 21, dok je na području Irana povrijeđeno 25 ljudi.

Prema dosadašnjim informacijama, potres čiji je epicentar zabilježen na području Irana na dubini od pet kilometara, a 47 kilometara zapadno od iranskog grada Koj i 90 kilometara istočno od turskog grada Van, najviše je pogodio stanovnike Vana.

Ministar zdravstva Turske Fahretin Koca potvrdio je da je u zemljotresu povrijeđena najmanje 21 osoba, među kojima je osmoro u kritičnom stanju.

U potresu je srušeno oko 1.066 zgrada i kuća u nekoliko sela i gradu Van.

Oglasio se i ministar obrazovanja Turske Zija Selčuk koji je rekao da je u mjestima Baskale, Saray i Gurpinar zabilježena manja šteta na nekoliko seoskih škola. U oštećenim školama nastava će biti odgođena i izmještena na druge lokacije do saniranja štete.

Spasilački timovi tragaju za zatrpanima u ruševinama.

Na snimcima turskih televizija vidi se kako ljudi kopaju lopatama i sopstvenim rukama po ruševinama, pokušavajući da izvuku zarobljene.

Vide se i žitelji kako zavijeni u ćebad stoje na snijegu ispred srušenih zidova i krovova svojih kuća.

Na području Irana, prema prvim informacijama, povrijeđeno je najmanje 25 osoba, a oštećeni su stambeni objekti u najmanje 43 sela u pograničnom pojasu s Turskom.

Jedna osoba je u kritičnom stanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana