Potpisan sporazum sa kompanijama "Ha-Es-Ve-E investments" i "Polat"

Srna
Potpisan sporazum sa kompanijama "Ha-Es-Ve-E investments" i "Polat"

BANjALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisao je danas u Banjaluci, u ime Vlade Srpske, sporazum o saradnji sa predstavnicima kompanije "Ha-Es-Ve-E investments" i kompanije "Polat".

"Sporazumom je predviđena saradnja u oblasti energetike i rudarstva", rekao je Đokić novinarima. Đokić je istakao da su ove kompanije spremne da investiraju više stotina miliona evra u energetiku u Republici Srpskoj, odnosno proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

"Ovo su velike evropske kompanije kojima smo dostavili informacije o mogućnostima izgradnje hidreoelektrana, solarnih i vjetroelektrana.

Obavijestili smo ih i o ležištima mineralnih sirovina, a posebno o mineralu kaolin kojeg ima u istočnom dijelu Srpske", rekao je Đokić i naveo da će predstavici kompanija posjetiti Doboj gdje na rijeci Bosni postoji mogućnost izgradnje sedam hidrocentrala.

Govoreći o izgradnji hidroelektrane "Buk bijela", Đokić je istakao da je u realizaciju ovog projekta investirano više od 44 miliona KM i da ne očekuje da bi ga mogao osporiti Ustavni sud BiH. "Ako bi Ustavni sud BiH postupio drugačije imali bismo spor koji bi teretio BiH, a šteta bi bila nekoliko milijardi KM", naveo je Đokić.

Kada je riječ o izgradnji gasnih elektrana i termoelektrane "Ugljevik tri", Đokić je podsjetio da postoji interes Rusije da gradi gasne elektrane, među kojima u krugu Rafinerije nafte Brod, te da je Vlada dala saglasnost da "Elektroprivreda" pregovara sa kompanijom "Komsar enerdži" o izgradnji "Ugljevika tri". Vlasnik kompanije "Polat" Adnan Polat naglasio je da je njegova kompanija spremna da ulaže sredstva u Republici Srpskoj, te da je lider u Turskoj u investiranje u obnovljive izvore energije.

"Naša namjera jeste da investiramo u oblast obnovljivih izvora energije. Želimo istraživati područje i investirati u eksploataciju mineralnih sirovina. Namjera nam je da proširimo posao u zemlje Balkana", rekao je Polat. Đokić se prethodno u svom kabinetu sastao sa predstavnicima ove dvije kompanije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana