Potpisan sporazum o saradnji pravosudnih tijela BiH i Norveške

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO- Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH /VSTS/ Halil Lagumdžija i direktor Sudske administracije Norveške Sven Marius Urke potpisali su u Oslu Sporazum o saradnji dva pravosudna tijela, a najavljen je nastavak podrške Norveške u izgradnji nezavisnog i odgovornog pravosuđa u BiH.

Istaknuto je da će Norveška, kao jedan od najvećih bilateralnih donatora Savjeta, nastaviti da pruža podršku reformi pravosuđa kroz Projekat "Izgradnja pravosudnih kapaciteta", saopšteno je iz VSTS-a.

VSTS BiH će u naredne tri godine realizovati projekat u partnerstvu sa Sudskom administracijom Norveške, a Sporazum o saradnji potpisan je tokom boravka delegacije VSTS-a BiH u Norveškoj.

Projekat izgradnje pravosudnih kapaciteta primarno je usmjeren na izgradnju kapaciteta VSTS-a BiH kao regulatornog tijela pravosuđa BiH, čija je ključna nadležnost izgradnja nezavisnog i odgovornog pravosuđa.

U saopštenju se dodaje da uslov za nezavisno djelovanje pravosuđa predstavlja adekvatno finansiranje rada pravosuđa, zbog čega će fokus budućih aktivnosti Projekta biti na jačanju uloge VSTS-a BiH u pripremi budžeta sudova, planiranja kapitalnih ulaganja i definisanju stvarnih potreba za ljudskim resursima u sudovima.

Takođe, projektnim aktivnostima biće obuhvaćena pitanja u vezi sa procesom imenovanja i napredovanja sudija i tužilaca, na temelju principa rada uspostavljenih u okviru Evropske mreže pravosudnih savjeta /ENCJ/, kao i pitanja u vezi sa unapređenjem rada krivičnih odjeljenja pilot sudova Projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana