Potezanje vitalnog interesa zbog zaključaka besmisleno

Darko Momić
Potezanje vitalnog interesa zbog zaključaka besmisleno

BANjALUKA - Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je prošle sedmice postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer je šest delegata ovog kluba ocijenilo da zaključci Narodne skupštine u vezi sa Informacijom o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske narušavaju nacionalni interes njihovog naroda.

Pošto na sjednici Vijeća naroda RS nije postignuta saglasnost, odluka o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka biće upućena na usaglašavanje Zajedničkoj komisije NSRS i Vijeća naroda RS, a ukoliko ni Zajednička komisija ne postigne saglasnost, odluka ide pred Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS koje donosi konačni sud o tome da li je bilo povrede vitalnog nacionalnog interesa.

Prema tvrdnjama pravnika, gotovo sto odsto je sigurno da će Vijeće u skladu sa dosadašnjom praksom ocijeniti da je zahtjev Kluba Bošnjaka neprihvatljiv zato što zaključci i po svojoj pravnoj prirodi nisu pravni, već politički akt i kao takvi nemaju obavezujući karakter.

- Vijeću za vitalni interes ne preostaje ništa drugo nego da, kao i u svim sličnim slučajevima do sada, ocijeni da nije nadležno da ocjenjuje da li su zaključci i druga akta koja ne sadrže opšte norme u saglasnosti sa Ustavom i da u skladu s tim odluči da zahtjev nije prihvatljiv - objašnjava jedan od bivših sudija Ustavnog suda RS koji je insistirao na anonimnosti.

On podsjeća da je takva odluka donesena i kada je Klub Bošnjaka tvrdio da je usvajanjem zaključaka u vezi sa informacijom o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine narušen njihov nacionalni interes, kao i kada je u pitanju bila Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS.

- Albert Ajnštajn je rekao da je glupost raditi istu stvar bezbroj puta, a očekivati drugačiji rezultat, ali očigledno da neki misle da su pametniji od Ajnštajna - zaključuje naš sagovornik.

Kakvu odluku će donijeti Ustavni sud RS kada je u pitanju najnoviji zahtjev Kluba Bošnjaka, da se naslutiti i iz nedavnih riječi predsjednika Ustavnog suda RS Džerarda Selmana. Odgovarajući na pitanje o radu Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu koje je godinama imalo pune ruke posla, posebno zbog zahtjeva Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, Selman je rekao da su sudije u većini slučajeva utvrđivale da je riječ o tome da su se žalili na politički, a ne na pravni akt, za šta Ustavni sud nije nadležan.

- Vijeće radi u skladu sa amandmanima na Ustav, a i procedura je utvrđena tim amandmanima. Da li se radi o političkim pitanjima ili nekad i o politikantstvu, može se vidjeti iz odluka. Dosta postupaka je pokrenuto na politička akta koja donosi Narodna skupština. To nije u nadležnosti Vijeća i kada smo na taj način počeli da donosimo odluke, u posljednje vrijeme je daleko manje tih zahtjeva - zaključio je Selman.

Poslovnik i Kodeks

Vijeće naroda RS prošle sedmice je usvojilo Poslovnik i Kodeks ponašanja delegata u Vijeću naroda RS. U vezi sa ovim aktima bilo je nesuglasica između predsjedavajuće Vijeća naroda Nade Tešanović i hrvatskih delegata, ali nesporazum je prevaziđen.

- Imajući u vidu prirodu i zadatke Vijeća naroda RS kao institucije, izabrani delegati su odgovorno pristupili povjerenim zadacima i usvojili ova dokumenta - rekla je nakon sjednice Tešanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana