Poslovnik mijenjaju po hitnom postupku

Željka Domazet
Poslovnik mijenjaju po hitnom postupku

SARAJEVO - Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koju je juče zatražilo 18 poslanika, biće održana sutra u Sarajevu. Jedina tačka dnevnog reda je - Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH po hitnom postupku.

 

Dok predlagači tvrde da na ovaj način žele da odblokiraju rad Parlamenta, u strankama pobjednicama izbora tvrde da za takvu sjednicu nema potrebe i da je to samo dodatno produbljivanje loših odnosa unutar BiH.

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice o izmjenama Poslovnika su potpisali poslanici SDS-a, PDP-a, SDP-a i DF-a, Naše stranke i Nezavisnog bloka, kao i poslanici Mirsad Kukić, Damir Arnaut i Jasmin Emrić.

Šef Kluba SDS-a i PDP-a Mirko Šarović rekao je za “Glas Srpske” da vjeruje u podršku 27, možda i 28 poslanika.

- Sva ostala pitanja su za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Zvizdića. Na njemu je da procijeni kada će sjednica biti. On je ta adresa za sva druga pitanja o samom zasjedanju. Suština je promjena i izbjegavanje bilo kakvih mogućnosti i za određene zastoje, opravdane, neopravdane, blokade - namjerne ili nenamjerne. Nema tu bilo kakve diskriminacije, nacionalne, entitetske, bilo koje druge. Svi mogu u tome da učestvuju i popunjavaju komisijska tijela prema svojoj snazi koju imaju u Parlamentu - rekao je Šarović.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je za “Glas Srpske” da se ovom inicijativom samo žele onemogućiti blokade.

- Ovim se onemogućava da bilo ko blokira rad parlamentarnih komisija i da, ukoliko stranke i Kolegijum Parlamenta ne predlože parlamentarna tijela, to čini Predstavnički dom, uz, naravno, poznate procedure kojima se čuva postojeći ustavni okvir Republike Srpske jer to i nije, niti će ikad biti predmet bilo kakve inicijative. Pored isključivo netačnih optužbi, niko iz vladajuće koalicije nije rekao kako ove izmjene idu na štetu Republike Srpske - rekao je Borenović.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković-Bursać za “Glas Srpske” kaže da Klub SNSD-a smatra da sazivanje sjednice Predstavničkog doma po hitnom postupku “nema uporišta u važećem poslovniku” i da o tome odlučuje i prosuđuje predsjedavajući Predstavničkog doma.

- Mi i dalje smatramo da nema uporišta za hitnost. Izmjene Poslovnika u onakvoj formi nanose štetu poziciji predstavnika Srpske u Parlamentu jer predloženim izmjenama komisije bi mogle biti formirane bez adekvatnih predstavnika Republike Srpske. Takva vrsta izigravanja junaka u SDS-u i PDP-u predstavlja besmisleno dodvoravanje nekim strankama i nekim predstavnicima međunarodne zajednice, a suštinski nema nikakve veze sa uspostavljanjem funkcionalnosti institucija - rekla je Novaković-Bursać ističući SDS i PDP i dalje istrajavaju na nepoštovanju odluka i zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

“Nema razloga”

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto rekla je za “Glas Srpske” da ne vidi nikakvog razloga za sazivanje hitne sjednice na kojoj bi bio mijenjan Poslovnik jer sve stranke su dostavile svoje prijedloge imena za sastav stalnih komisija u skladu sa važećim poslovnikom.

- Mi sada treba da radimo na stvaranju pretpostavki za sazivanje redovne sjednice. Mislim da je ovo samo podgrijavanje loših odnosa u BiH - kazala je Krišto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana