Poslove dodjeljivali omiljenim firmama

V. K.
Poslove dodjeljivali omiljenim firmama

Sarajevo - Revizija sprovedenih javnih nabavki na nivou BiH je pokazala da dobar dio poslova nije počeo u planirano vrijeme, da nadležni nisu dovoljno analizirali stanje na tržištu, ali i da su pojedinci imali svoje miljenike.

Te i druge nepravilnosti sažete su u posljednjem izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH koja je prečešljala postupke javnih nabavki u 2017. godini.

Ukupno je, prema podacima iz e-sistema, zaključeno više od 4.300 ugovora i sporazuma teških 96 miliona KM, a revizija je upozorila da se godišnje za nabavku robe, usluga i radova troši dosta, a da je proces stalno pun slabosti i nedostataka.

- Proceduralne greške se najviše odnose na nepoštovanje rokova, a činjenica da postoji samo jedna ponuda u postupku, posebno za nabavke robe i usluga za koje ima konkurencija na tržištu, može ukazivati na ograničenje konkurencije u postupku. Međutim, i pored navedenih pokazatelja, u praksi ne postoji značajniji broj pokrenutih žalbenih postupaka na sadržaj tenderskih dokumentacija, što može biti uzrokovano i nepostojanjem dovoljnog povjerenja ponuđača u mogućnost ostvarivanja svojih prava kroz žalbeni postupak - navedeno je u revizorskom izvještaju.

Taj nedostatak konkurentnosti, kažu, mogu posmatrati i u kontekstu duže zastupljenosti istog dobavljača za nabavku robe, usluga ili radova kod ugovornih tijela.

Revizori su nadležnima skrenuli pažnju da se moraju strogo držati osnovnih načela Zakona o javnim nabavkama jer se izostankom njihove primjene gubi smisao njihovog sprovođenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana