Poslanici SP: Isključenja su plod želja i mimo statuta

Vedrana Kulaga
Poslanici SP: Isključenja su plod želja i mimo statuta

BANjALUKA - Poslanici Socijalističke partije (SP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske jedinstveni su u stavu da istraju na traženju ostavke ministra rudarstva i energetike Srpske Petra Đokića sa te i funkcije lidera SP-a, uprkos, kako su naveli "predstavama za javnost i nestatutarnim isključenjima".

Šef kluba poslanika Maksim Skoko te poslanici Andrea Dorić, Goran Selak, Savo Vulić i Risto Marić, ističu da su istrajni u odluci da ne prihvataju samovolju i srozavanje ugleda partije te da su današnja isključenja samo plod želja onih kojima smetaju pozitivne promjerne i moralna obnova partije.

- Od nas pet poslanika, svih pet smo članovi Glavnog odbora partije a samo Glavni odbor može da donese takvu odluku. Tako da ova odluka nije utemeljena na statutu, a predstavlja pokušaj da se utišaju oni koji pozivaju na odgovornost u partiji – kaže Skoko. Selak, koji je predsjednik Gradskog odbora SP Banjaluka rekao je da poslanici ne pridaju mnogo pažnje medijskim predstavama te da je to samo jedan od vidova pritiska da se ne priča o odgovornosti ministra rudarstva i energetike.

- Činjenica je da smo uputili zahtjev premijeru za smjenu ministra, a odluke o isključenju koje se donose po ličnim željama i mimo odredbi Statuta tu ne igraju neku veliku ulogu niti mogu šta da promijene. Pošto nije bilo sjednice Glavnog odbora koji može da donese odluke o isključenjima, ovo je definitivan dokaz samovolje i bahatosti i direktna potvrda da smo apsolutno u pravu u svojim zahtjevima – kaže Selak.

Narodni poslanik Andrea Dorić kaže da postoji jedinstvo u SP po pitanju traženja odgovornosti kadrova za obavljanje povjerenih funkcija te da klub poslanika SP nastavlja sa planiranim aktivnostima, dok je narodni poslanik Savo Vulić naglasio da je očigledno da je klub poslanika prepoznao stvaran problem.

Narodni poslanik Risto Marić potvrdio je da ničim nije narušeno ni jedinstvo ni buduće djelovanje kluba poslanika koji će ostati istrajni u zahtjevima za smjenu Đokića, ali i za "nastavak moralne demokratske obnove u partiji koja je očigledno neophodna za dalji rast i razvoj Socijalista u Srpskoj".

Đokić je na današnjoj konferenciji za medije objavio isključenje iz stranke Skoke, Selaka i Savanovića.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana