Poslanici SDS-a nisu znali o čemu raspravljaju u Narodnoj skupštini Republike Srpske: Pričali o meteorologiji umjesto o metrologiji

Agencije
Poslanici SDS-a nisu znali o čemu raspravljaju u Narodnoj skupštini Republike Srpske: Pričali o meteorologiji umjesto o metrologiji

Da pojedini političari ponekad ne pročitaju prijedlog Zakona o kojem se raspravlja, opšte je poznato. Međutim, da ne znaju definiciju pojma o kojem raspravljaju, rijetko se dešava. Upravo tako je bilo danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Naime, danas je na red došao Zakon o metrologiji, kojim se uređuje sistem zakonske metrologije u Republici Srpskoj, upotreba etalona i referentnih materijala, stavljanje na tržište i upotreba mjerila, ocjenjivanje usaglašenosti mjerila sa propisanim zahtjevima, imenovanje tijela za ocjenjivanje usaglašenosti mjerila, verifikacija mjerila, ovlašćivanje tijela za verifikaciju mjerila, pretpakovani proizvodi, važenje stranih znakova i dokumenata, nadzor, kao i druga pitanja od značaja za metrologiju, prenosi Blic.

Na ovom, današnjem, zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske, poslanici Kluba poslanika SDS-a, Tomica Stojanović i Miladin Stanić su potpuno promašili o čemu se raspravlja.

Zakon o metrologiji zamijenili su Zakonom o meteorologiji, pa su pričali o unapređenju i zaštiti poljoprivredne proizvodnje, kao i o zaštiti od poplava, požara i ostalih elementarnih nepogoda.

"Ovaj zakon je bitan i značajan prije svega za poljoprivrednu proizvodnju, obzirom da od vremenskih uslova ova grana privrede u mnogome zavisi", naveo je Stojanović.

Da stvar bude gora, poslanik Stanić je u svom izlaganju, dodao i da “zahvaljujući unapređenju meteoroloških predviđanja i prognoza, se dešava da velike države svijeta iseljavaju stanovništvo na dva, tri, pet dana, provode mjere protiv vjetrove, protiv ciklona, protiv poplava, protiv padavina i tako dalje", piše ATV.

Dodao je i da “vidimo u svijetu da Australija nije uspjela da se odbrani ni od požara ni od poplava.”

Ovu blamažu prekinuo je narodni poslanik Srđan Mazalica, koji je naveo da poslanici treba da se drže dnevnog reda, te im poručio da su trebali barem malo da pročitaju zakon, zato što se u zakonu jasno govori o obrazovanju, laboratorijama i načinima na koje laboratorije ispunjavaju određene standarde i dodao da se radi o mjerilima, o mjerenju, o laboratorijama, a ne o predviđanju elementarnih nepogoda…

Metrologija (ili meriteljstvo) jeste nauka o mjerenju, koja uključuje sve teoretske i praktične aspekte mjerenja – bavi se metodama mjerenja fizičkih veličina, ostvarivanjem i održavanjem etalona fizikalnih veličina, razvojem i izradom mjerila (mjernih instrumenata, uređaja i mjernog pribora), te analizom mjernih rezultata.

Meteorologija proučava promjene vremena oko nas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana