Poslanici ponovo o smanjenju otpremnina

V. K.
Poslanici ponovo o smanjenju otpremnina

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamenta BiH trebalo bi da ponovo na sjednici 4. februara razmatra prijedlog zakona koji predviđa smanjenje otpremnina za odlazak u penziju određenih funkcionera na nivou BiH, a i ovaj put predlagač je Damir Arnaut koji je nedavno napustio SBB i od tada djeluje kao samostalni poslanik u Parlamentu BiH.

Prijedlog da otpremnine parlamentarcima i ministrima na nivou BiH te članovima Predsjedništva BiH budu ograničene na 10.000 KM nije usvojen na sjednici Predstavničkog doma 16. januara jer nije dobio podršku nijednog predstavnika iz Republike Srpske u Parlamentu BiH.

Prijedlog da maksimalna otpremnina bude smanjena sa 35.000 na 10.000 KM je pao jer je 20 poslanika glasalo protiv, dok je 15 bilo za, uz četiri suzdržana.

- Radi se o istom prijedlogu zakona. Uzimajući u obzir naknadne izjave određenih poslanika da su greškom glasali protiv prijedloga zakona, te da omjer glasanja ukazuje da bi ispravkama tih grešaka zakona mogao biti usvojen, prijedlog podnosim ponovo - naveo je Arnaut.

Da je došlo do greške na prethodnom glasanju, istakli su poslanici PDP-a, a u SNSD-u su rekli da se ne žele baviti populizmom, nego razmatranjem cjelovitih problema i traženjem boljih rješenja.

U prijedlogu zakona koji je ponovo dostavljen u proceduru je navedeno da, na primjer, zaposleni u institucijama BiH sa koeficijentom deset trenutno imaju pravo na otpremninu u iznosu od minimalno 29.820 KM. I ti iznosi su, kako piše, viši zbog naknade za minuli rad i sličnih koje se dodaju na osnovnu platu i ulaze u iznos neto plate.

- Predloženi zakon zadržava pravo značajnog broja zaposlenih u institucijama BiH na otpremninu, ali uvodi ograničenje na maksimalan iznos otpremnine na 10.728 KM - piše u obrazloženju prijedloga.

Minimalan iznos otpremnine bi ostao, kao i do sada, nešto iznad 5.000 KM.

- Svi zaposleni sa koeficijentom od 3,55 i niže zadržali bi otpremninu u istom iznosu na koju imaju pravo sada, dok bi se ograničenja u praksi odnosila na one koji imaju viši koeficijent od toga - naveo je Arnaut u svom prijedlogu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana