Porodice nestalih Srba protestovaće u Sarajevu ispred pravosudnih institucija BiH

Srna
Porodice nestalih Srba protestovaće u Sarajevu ispred pravosudnih institucija BiH

SARAJEVO, DOBOJ - Republička organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, zajedno sa ostalim organizacijama proisteklim iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, danas će u Sarajevu održati protest ispred pravosudnih institucija BiH kako bi iskazali nezadovoljstvo njihovim radom pri procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

Protest je najavljen za 12 časova ispred glavnog ulaza, a prethodno je predviđeno da se učesnici protesta iz Republike Srpske okupe na Trgu Srbije u Istočnom Sarajevu između 11 i 11.30 časova.

Protest će biti održan sa namjerom da se ukaže na različite aršine prema kojima se sudi u ovim pravosudnim institucijama, saopšteno je iz Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila.

- Treba li podsjećati sa se Srbima izriču drakonske kazne za neka krivična djela za koja Bošnjaci dobijaju minorne kazne? Takođe, kada je riječ o kvalifikacijama djela, Srbi se mahom terete za genocid, zločin protiv čovječnosti, dok se Bošnjaci, koji su činili stravične zločine nad Srbima, maltene, nagrađuju minimalnim kaznama, ili budu oslobođeni zboh „nedostatka dokaza“ - naveli su iz Republičke organizacije.

Porodice poginulih su istakle da su „čašu žuči“ prelila posljednja hapšenja, ali i odluka da se bošnjačkom generalu Sakibu Mahmuljinu obnovi suđenje, bez obzira što je u njegovom slučaju već sve odavno jasno svakom ko to hoće da vidi.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević, čiji će članovi danas učestvovati na protestnom okupljanju poručio je da jedino dugogodišnja kazna Sakibu Mahmuljinu može da vrati povjerenje u rad pravosuđa BiH koje ima duple aršine kada treba da presudi za zločine nad srpskim narodom.

Blagojević je istakao da srpske žrtve zaslužuju satisfakciju, ali da očekivanu kaznu egzekutori i nalogodavci stravičnih zločina izbjegavaju „zahvaljujući“ duplim aršinima pravosudnih organa BiH.

Prerema njegovim riječima, ako i ponovljeno suđenje Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH u čijem je sastavu djelovao i odred „El mudžahedin“ prođe oslobađajuće po njega uprkos svim dokazima, onda se ovdje nema više šta tražiti.

-Vjerovatno će nas privoditi pod izgovorom da smo činili zločine sami nad sobom - naveo je Blagojević.

Blagojević je podsjetio da se sa područja Vozuće traga za više od stotinu tijela srpskih civila i boraca, a da je samo u Stogu pronađena masovna grobnica srpskih vojnika sa 21 tijelom od kojih su gotovo sva bila obezglavljena.

Na protestnom okupljanju biće i nekadašnji stanovnik Vozuće Veselko Pejić, čiji je otac Miloš među žrtvama za koje se sudi Mahmuljinu, ali njegovo tijelo još nije našao.

 

-Posljednja informacija o ocu je da je živ odveden u logor mudžahedina u Gostović gdje je likvidiran nakon čega mu se gubi svaki trag - rekao je Pejić.

Raduška Pavlović iz Vozuće i poslije 26 godine traži tijelo sina Slađana koji je živ zarobljen u Lozni kod Vozuće.

-Da mi je da sina pronađem, da ga sahranim, da znam gdje ću ostaviti cvijeće. To mi je želja dok sam živa - rekla je Pavlovićeva.

Sud BiH je 22. januara prvostepenom presudom osudio Mahmuljina na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH poništilo je prvostepenu presudu i odredilo novo suđenje koje je počelo 30. novembra žalbenim postupkom na kojem su izneseni prijedlozi Tužilaštva i odbrane.

Mahmuljin je optužen da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred „El mudžahedin“, nije preduzeo ništa da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda „El mudžahedin“ su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana