Popović: Izmjene Dejtonskog sporazuma vode u raspad BiH

Srna
Popović: Izmjene Dejtonskog sporazuma vode u raspad BiH

BANjALUKA - Akademik Vitomir Popović izjavio je da Republika Srpska na jasan i nedvosmislen način govori o tome da su se izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma pokazale kao neefikasne, kontraproduktivne i da vode u raspad BiH, kao dejtonske mirovne tvorevine.

U pauzi okruglog stola „Jedinstvo srpskog naroda – osnova opstanka“, koji se danas odražava u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) u Banjaluci, Popović je istakao da raspad BiH nije u interesu Republike Srpske i srpskog naroda.

- U našem interesu jeste da se BiH vrati na dejtonski put, onako kako je ona Dejtonom i predviđena, da se sve uzurpirane nadležnosti vrate Republici Srpskoj i da o tome nema pogovora, jer u protivnom ćemo se naći u nekoj drugoj poziciji koja će voditi raspadu - rekao je Popović novinarima.

Popović je naveo da se na današnjem okruglom stolu govori o tome da li uopšte možemo opstati ako ne postoji minimum srpskog jedinstva i jasno definisan minimum nacionalnih srpskih interesa.

-Kad govorimo o jedinstvu, mislimo prije svega na jedinstvo srpskog naroda sa jedne i druge strane Drine, te ukupno jedinstvo, vodeći računa o nasušnoj potrebi za jedinstvom sa bratskim ruskim narodom, bez kojeg u posljednjih 20 godina nije moguće voditi bilo kakvu međunarodnu politiku - napomenuo je Popović.

Sveštenik Miladin Mitrović, predsjednik Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva u Republici Srpskoj, koje je jedno od organizatora današnjeg okruglog stola, istakao je da je generalno kroz istoriju jedinstvo srpskog naroda uvijek bilo važno.

-S obzirom na novonastalu političku situaciju unutar BiH i stalne pritiske međunarodne zajednice, veoma je bitno da akademska zajednica i nevladin sektor, pošalje jasnu poruku društvu i svim našim građanima koliko je suštinski važno da se očuva nacionalno jedinstvo srpskog naroda - rekao je Mitrović.

Isto tako, tvrdi Mitrović, važno je da se podigne svijest o značaju očuvanja vrijednosti koje proističu iz pravoslavne vjere koja je suština i osnova srpskog identiteta.

Mitrović je naveo da u radu okruglog stola učestvuju eminentni izlagači iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Rusije, koji su iznijeli jasna eksperstka mišljenja koji su to destabilizirajući faktori koji utiču na razbijanje jedinstva srpskog naroda, kako spoljšnjeg tako i unutrašnjeg karaktera.

-Isto tako, naveli su i šta je neophodno da se radi u procesu očuvanja jedinstva srpskog naroda i stabilizacije političke situacije - rekao je Mitrović.

Profesor Svetlana Anatolijevna Kolobova, kao predstavnik ruske akademske zajednice, navela je da Ruska Federacija ima niz zakona donesenih u cilju očuvanja političke stabilnosti, mira i stabilnosti u društvu i opstanka i očuvanja nacionalnih interesa.

-I u uslovima globalnih kriza i izazova, veoma je bitno da postoji jedinstvo mišljenja između ruskog i srpskog naroda, te potraga za adekvatnim odgovorima na one izazove koji su usmjereni ka političkoj destabilizaciji kako u Srbiji i Republici Srpskoj tako i u Ruskoj Federaciji - naglasila je Kolobova.

Organizatori okruglog stola su Imperatorsko pravoslavno palestinsko društvo Republike Srpske i Odjeljenje društvenih nauka ANURS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana