Političke partije finaliziraju kandidatske liste za oktobarske izbore: Više mjesta za nove nade

Vedrana Kulaga Simić
Političke partije finaliziraju kandidatske liste za oktobarske izbore: Više mjesta za nove nade

BANjALUKA - Političkim stranakama u BiH curi vrijeme za dostavljanje imena kandidata Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) na ovjeru radi učešća u oktobarskoj izbornoj trci, a iako liste još nisu zaključene, izvjesno je da se na nekima neće naći dobro poznata imena te da u stranačkim centralama računaju i na nova lica.

Predsjedništvo SNSD-a će, kako je najavljeno, danas zasjedati u Banjaluci, a nakon toga i Glavni odbor u Gradišci. Poslije tih sjednica očekuje se da će rukovodstvo najveće partije u Srpskoj objelodaniti imena kandidata za ključne pozicije, odnosno predsjednika Republike i srpskog člana Predsjedništva BiH, a te pozicije će gotovo izvjesno na izborima 2. oktobra, juriti Milorad Dodik i Željka Cvijanović. SNSD bi danas trebalo da stavi tačku i na kandidatske liste po izbornim jedinicama za Narodnu skuštinu RS i Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Na listama SNSD-a, prema saznanjima "Glasa Srpske", kako smo juče objavili, neće biti pojedinaca koji su godinama već dio parlamentarnog života u BiH. Tako ovaj put u trku za glasove neće, između ostalih, Dušica Šolaja, Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Lazar Prodanović i Sredoje Nović. Liste su, kako tvrde izvori iz SNSD-aa, popunjene uglavnom mlađim kandidatima i onima srednje generacije, a novina pred iduće oktobarske izbore je to da onaj ko osvoji mandat u parlamentu neće istovremeno moći biti poslanik i direktor nekog preduzeća.  

Prodanović je za "Glas Srpske" istakao da prihvata odluke vrha partije.

- Stav je da su potrebna nova lica koja mogu donijeti novu energiju u vremenima koja se naziru, ali to ne znači da nećemo svi raditi za partiju i kandidate - istakao je on.

Većinu stvari juče su, prema riječima lidera DNS-a Nenada Nešića, posložili u to partiji. Predsjedništvo DNSa usvojilo je liste kandidata i nosioce lista za Narodnu skupštinu i Parlament BiH, osim za izbornu jedinicu jedan u kojoj su Banjaluka, Prijedor i Gradiška. Nešić je kazao da "Srpska nije crnobijeli svijet za koji se bore Dodik i lider SDS-a Mirko Šarović, već je srpski svijet  crven, plav, bijel".

- Ako je Šarović promjena, onda ovdje nešto ne štima - rekao je Nešić koji je kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, a potpredsjednik DNS-a Radislav Jovičić za predsjednika Republike.

Imena nosioca lista poznata su već u većini ključnih vladajućih stranaka i u opoziciji. Nosioci listi SDS-a za Parlament BiH su Miladin Stanić, Mladen Bosić i Darko Babalj, dok će liste za NSRS između ostalih nositi Milan Radović, Dragomir Vasić, Vukota Govedarica, Marinko Božović, Ljubiša Petrović ili aktuelni poslanik Tomica Stojanović, te Milan Petrović iz Prnjavora. Situacija je čista u redovima SP-a gdje će na čelo listi, između ostalih, Petar Đokić, Dalibor Stević, Vjekoslav Petričević, Slavko Gligorić, Risto Marić, Slaven  Gojković, Rajko Ćapin.

PDP je, s druge strane, prvi završio posao. Potvrđena je kandidatura Jelene Trivić za predsjednika Republike. Liste predvode Draško Stanivuković, Sanja Dimitrić, Olivera Nedić, Snežana Stojanović, Slaviša Marković, Milanko Mihajilica, Igor Tošić, Ljubiša Krunić, a Branislav Borenović, Siniša Golić i Saša Borjan će u trku za pozicije u Sarajevu.

Kandidate je predstavila i Ujedinjena Srpska. Neće imati svoje kandidate za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH, a kada je riječ o podršci drugim kandidatima za ove funkcije, odluku će donijeti 10. jula. Liste za NSRS im predvode Jovana Kodić, Slava Brezo, Milan Kovač, Kostadin Vasić, Milan Trninić, Nenad Mejakić, Miodrag Tešendić, Sreto Đurković, a za Predstavnički dom Milan Petković, Milan Novitović i Nenad Prodanović.

ROKOVI:

4. jul

rok za

podnošenje

listi

29. jul

rok za

konačnu

ovjeru

kandidatskih

listi

3. avgust

kreće

podnošenje

listi za

kompenzacione

mandate

18. avgust

rok za objavu

kompletnih

listi

Dijaspora

Rok za podnošenje prijava za glasanje izvan BiH ističe 19. jula, a putem aplikacije na portalu eizbori do sada je nalog otvorilo 40.253 osoba, od je čega podatke unijelo njih 32.124. Obrađene su 16.862 prijave, a u 2.727 su otkriveni nedostaci. Najviše prijava za glasanje je primljeno iz Njemačke i to 10.032, Austrije 4.374, Švedske 4.643 i Švajcarske 3.206.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana