Političari odlaskom u zapadne ambasade traže podršku za svoje fotelje, a ne pitaju zašto narod gladuje

G.S.
Političari odlaskom u zapadne ambasade traže podršku za svoje fotelje, a ne pitaju zašto narod gladuje

BANjALUKA - Opšte je poznata snishodljivost političara, na ovim prostorima, prema zapadnim ambasadama zarad sitnosopstveničkog interesa zauzimanja fotelja i obezbjeđivanja lične pozicije u vlasti, umjesto da se pobrinu da se političke stranke, ako su uopšte sposobne, ozbiljno pozabave problemom koji muči običan narod, navedeno je u saopštenju stranke Naša priča Republika Srpska

“ Cijene osnovnih životnih namirnica vrtoglavo rastu, dok političari u svojoj egoističnoj, samopromotivnoj borbi za fotelju i dodvoravanju kolektivnom Zapadu, ne rade ništa da bi ukazali narodu na činjenicu da li zaista postoji osnov za poskupljenje životnih namirnica i ko ih je od svetskih igrača ubacio u utakmicu nedostojnog preživljavanja.” - stoji se u saopštenju.

Dalje se u saopštenu kaže da analizom relevatnih podataka, koji se mogu naći i na sajtu UN, možemo da se vide svi relevatne činioci i činjenice na tržištu žitarica, koje ne govore u prilog opravdanosti rasta cijena, niti u prilog tome da je Ruska Federacija kriva zbog rasta cijena osnovnih namirnica.

“Evo o čemu se radi: Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) na svom sajtu  https://www.fao.org/worldfoodsituation/en objavila je konsolidovanu listu podataka o proizvodnji žitarica za sezonu 2021/2022.godinu.

Šta se može zaključiti u odnosu na predstavljene brojke eksperata UN.

Prema rezultatima poljoprivredne 2021/2022. godine, očekuje se da će obim proizvodnje žitarica u svijetu dostići 2,8 milijardi tona, što je više od istog pokazatelja za sezonu 2019/2020.godine.

Obim rezervi žitarica biće rekordnih 850 miliona tona (značajno više od prošlogodišnjeg nivoa). Prema rezultatima tekuće agrarne godine, odnos zaliha i potrošnje žitarica biće 30,5%, što je takođe više od prosjeka. Odnosno, biće više žita u svijetu!

Podaci o trgovačkim operacijama ukazuju na slijedeće: Očekivani obim trgovine žitom veći je u odnosu na sezonu 2019/2020.godinu (439,2 miliona tona). Postoje posebni podaci, na primjer, za pšenicu. Fizički nivo rezervi i obim prometa ovog proizvoda povećaće se na 192 miliona tona (za 1,5% u odnosu na prethodni period). Slična dinamika očekuje se i u proizvodnji i prometu žitarica za životinje i pirinča. Zašto je ovo važno? Predstavnici kolektivnog Zapada na svim platformama, uključujući i UN, optužuju Rusku Federaciju da je zbog djelovanja Rusije, smanjen obim žitarica u prometu na tržištu i da Moskva ne dozvoljava da se obavljaju trgovačke operacije žitaricama. To je glavni razlog, kako navodi kolektivni Zapad, za rast cijena žitarica.

 Međutim, podaci UN ukazuju na suprotnu činjenicu, da je količina žita na tržištu veća nego što je bila prethodnih godina i da raste i obim trgovine. Na osnovu toga, da se zaključiti da cijena žitarica ne raste zbog Ruske Federacije i specijalne operacije u Ukrajini. Stranka Naša priča Republika Srpska, postavlja pitanje svim predstavnicima Zapadnih ambasada: Imajući u vidu prethodno iznete podatke UN, obrazložite uzrok rasta cena žitarica na svjetskom tržištu i ko je glavni krivac za povećanja cijena osnovnih životnih namirnica u svijetu pa i u Republici Srpskoj.” - navedeno je u saopštenju stranke Naša priča Republika Srpska koje je potpisao prof. dr Zoran Kalinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana