Policiji lani prijavljena 101 krađa automobila: Lopovi bez “čupalica” ne kreću u akciju

Marijana Miljić Bjelovuk
Policiji lani prijavljena 101 krađa automobila: Lopovi bez “čupalica” ne kreću u akciju

BANjALUKA - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS u prošloj i ovoj godini pronašli su i vlasnicima vratili 106 ukradenih vozila.

U MUP-u su kazali “Glasu Srpske” da je od 14 vozila koje su vlasnicima vraćena u prva četiri mjeseca ove godine 11 otuđeno na teritoriji RS, jedno u FBiH te dva vozila za kojim je potragu raspisao Interpol.

- Broj krivičnih djela u vezi sa otuđenjem motornih vozila u prva četiri mjeseca manji je za 59 odsto u odnosu na isti period lani. U ovom periodu prijavljeno je 16 krivičnih djela koja se odnose na otuđenje motornog vozila. Od toga broja krivičnih djela ostalo je nerasvijetljeno još osam. Rasvijetljena su i tri krivična djela iz prethodnih godina - kazali su u MUP-u.

Kada je riječ o 2019. godini, u MUP-u naglašavaju da je u 2019. godini  pronađeno i vlasnicima vraćena 92 vozila, od kojih je 65 otuđeno na teritoriji Srpske, 15 u FBiH te 12 vozila za kojima je potragu raspisao Interpol.

- U prošloj godini prijavljen je 101  slučaj krađe vozila. Od ukupnog broja  izvršenih krivičnih djela, ostalo je nerasvijetljeno 35. Pored toga, rasvijetljena su i četiri krivična djela koja se odnose na otuđenje vozila iz prethodnih godina - istakli su u MUP-u.

U policiji navode da su na meti lopova u Srpskoj najčešće modeli automobila “folksvagen golf” i “audi”.

Policajci ističu da lopovi koriste razne tehnike prilikom krađe vozila, od korišćenja originalnih ključeva, provaljivanja u vozilo pomoću sirovih ključeva za lomljenje brave, spajanja kablova do otimanja vozila uz prijetnju silom ili oružjem.

- Lopovi često idu u krađu sa specijalizovanim alatom, takozvanom “čupalicom” za vađenje uloška brave i dekodiranje elektronskim alatima  - naveli su u policiji.

Pokušaji

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS naveli su da su za prva četiri mjeseca ove godine evidentirali i rasvijetlili jedno krivično djelo teške krađe vozila u pokušaju, te dvije krađe vozila u pokušaju. 

- Pored toga, izvršeno je i jedno krivično djelo prikrivanje, te po jedna  utaja i lažno prijavljivanje u vezi sa vozilom - naveli su u MUP-U.

 Policijski sat

Na području Kantona Sarajeva u martu su ukradena četiri automobila, a u istom mjesecu 2019. godine devet.

- Policijski sat i pojačane kontrole očito su dovele i do smanjenja krađa na području Sarajeva - tvrde u MUP-u Kantona Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana