Policija sklanja migrante u Ušivak i Blažuj

Srna
Policija sklanja migrante u Ušivak i Blažuj

SARAJEVO- Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo aktivno rade na sklanjanju migranata s ulica kako bi se smanjio rizik od širenja virusa korona, a migrante koje zatekne na terenu smješta u migracione centre Ušivak ili Blažuj.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo napominju da će policija vršiti neposredno vanjsko osiguranje i obilazak migrantskih centara na području Kantona Sarajevo, te nastaviti i sa aktivnostima premještanja migranata koji se eventualno zateknu van prihvatnih centara.

Policija je krajem marta sprovela akciju pronalaska, kontrole i premještanja migranata koji su pronađeni na otvorenim javnim površinama i nelegalnim privatnim smještajima na području Kantona Sarajevo.

"Tom prilikom je više od 400 migranata, u saradnji sa Službom za poslove sa strancima Ministarstva bezbjednosti i Međunarodnom organizacijom za migracije /IOM/, smješteno u migrantski centar Blažuj, gdje su prethodno osigurani neophodni uslovi za njihov smještaj", ističu u kantonalnom MUP-u.

Što se tiče kapaciteta u migracionim centrima Ušivak ili Blažuj, direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić rekao je da oni jesu puni, ali ne i prenatrpani.

"Kada govorimo o kapacitetima onda možemo reći da smo došli do neke gornje granice.

Migranti koji su u ovom periodu sklonjeni s ulica u prihvate centre odvojeni su od migranata koje se tu nalaze odranije.

Jako je važno to da su oni razdvojeni", rekao je Ujić za portal "Kliks".

Prema njegovim riječima, situacija je pod kontrolom i čini se sve da bi se smanjio rizik da se zaraza uvuče u prihvatne centre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana