Policija pravi obruč oko kampova

Vedrana Kulaga
Policija pravi obruč oko kampova

Bihać - Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu (USK) ne jenjava, a situacija bi mogla dodatno da se zakomplikuje od danas, kada prestaju da važe ugovori sa vlasnicima objekata u kojima migranti borave, te zbog odluke nadležnih da im se u potpunosti blokira kretanje.

Operativna grupa za rješavanje migrantske krize u tom kantonu usvojila je u srijedu kasno poslijepodne zaključak prema kojem će od danas biti uveden 24-časovni policijski čas za migrante na teritoriji kantona.

Ministar unutrašnjih poslova USK-a Nermin Kljajić je, nakon sastanka koji je bio zatvoren za javnost, kazao da se radi o blokadi kretanja. Kako je rečeno, ide se u blokadu “Bire” i “Mirala”, koja će biti drastičnija od dosadašnjeg ograničavanja kretanja migranata.

Izvan tih prihvatnih centara kod Bihaća i Velike Kladuše, gdje je više od 2.000 migranata, moći će se kretati samo oni koji žele da oprobaju sreću i krenu rutom prema granici u namjeri da uđu u Hrvatsku, odnosno oni koji požele “game”, kako migranti nazivaju pokušaje da pređu granicu.

Premijer USK-a Mustafa Ružnić juče nije odgovarao na telefonske pozive, a sastanak i zaključke Operativne grupe nije htio da komentariše ni gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić kratko je juče izjavio da je na službenom putu izvan BiH te da će više informacija imati danas, kada se vrati i obavi određene razgovore.

Do zaključenja ovog broja “Glasa” nisu stigli odgovori iz Međunarodne organizacije za migracije koja od danas nije više ugovorom povezana sa vlasnicima objekata gdje su  prihvatilišta “Bira” i “Miral”.

Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos upozorio je juče vlasti u BiH na predstojeću humanitarnu krizu ove zime zbog veoma loših uslova u kojima borave migranti u prepunim kampovima. Za oko 8.000 migranata se, kazao je, mora obezbijediti smještaj “da bi se spriječila velika humanitarna kriza tokom zime” i dodao da je EU do sada dala BiH više od 36 miliona evra pomoći. Procjenjuje se da je 50.000 migranata prošlo kroz BiH od prošle godine na putu prema EU.

Zvizdić

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić istakao je juče da fokus i dalje mora ostati na zaštiti istočne granice BiH da bi se kontrolisao ilegalan priliv migranata. Dodao je da je Savjet ministara od Vlade FBiH dobio dva objekta kasarne na području Tuzlanskog kantona i kasarnu u Blažuju u Kantonu Sarajevo, koji će biti opremljeni za boravak u zimskom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana