Policija garant bezbjednosti građana i opstanka Srpske

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Centralna svečanost obilježavanja 4. aprila - Dana policije i 30 godina postojanja Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, počela je danas u Centru za obuku MUP-a u Zalužanima kod Banjaluke, uz prisustvo najviših zvaničnika Srpske.

MUP RS je jedna organizovana snaga, koja je kroz tri decenije prošla mnoge izazove, rekao je Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

"MUP Republike Srpske je ogromna snaga koja može da se nosi sa svim zadacima i svim izazovima", rekao je Lukač danas novinarima u Centru za obuku policije u Zalužanima kod Banjaluke, gdje je prisustvovao obilježavanju 4. aprila - Dana policije i 30 godina rada republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/.

On je naveo da je Policija Srpske spremna, obučena i opremljena za sve moguće izazove, a sve s ciljem zaštite bezbjednosti građana Srpske i njihove imovine.

Lukač je rekao da MUP Srpske s tim ciljem nastavlja da školuje, oprema i obučava policiju Srpske.

"Naš zadatak je da održavamo mir u ovoj zemlji, bezbjednost na svim nivoima, da garantujemo bezbjednost našim građanima i svima koji kao turisti ili gosti dođu u Republiku Srpsku. Policija Srpske će nastaviti na tom kursu s ciljem očuvanja mira i bezbjednosti u Srpskoj i BiH", poručio je Lukač.

Lukač je naveo da su se u Vladi Republike Srpske vodili određeni razgovori o potrebi izmjena određenih zakonskih rješenja s ciljem povećanja bezbjednosti policije Srpske.

"Formiraćemo u narednom periodu stručne timove od stručnih i naučnih radnika koji se bave ovom tematikom i ljudi iz regiona koji imaju iskustva u ovoj oblasti, da bi dobili što bolja zakonska rješenja", rekao je Lukač.

On kaže da će Vlada ova zakonska rješenja na kraju uputiti na usvajanje u Narodnu skupštinu Srpske, te da će o svim izmjenama javnost biti obaviještena.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik  rekao je da podržava napore institucija Republike Srpske da se ojača uloga Policije Srpske kao ozbiljnog društvenog faktora bezbjednosti za sve u Srpskoj, te dodao da ubuduće njegova podrška po tom pitanju neće izostati.

On je naveo da je bezbjednost nedjeljiva za sve ljude, bez obzira na naciju i vjeru, kao i u odnosu na sve države u regionu.

"Drago mi je što je policija Srpske integrisana u mnoge akcije regionalnog karaktera protiv organizovanog kriminala na ovom prostoru. Policija Republike Srpske pokazuje posebnu sposobnost u svom radu, kao najbolja bezbjednosna agencija na području BiH", istakao je Dodik.

On je rekao da je potpuno zadovoljan statusom, izgledom, operativnim i svim drugim kapacitetima koje danas ima Policija Republike Srpske.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da moramo da imamo jaku Policiju RS.

- Naša je obaveza da jačamo bezbjedonosne kapacitete. Ponosni smo što imamo ovakvu policiju Srpske i što smo uspjeli kroz vrijeme da ulažemo u njene kapacitete - navela je Cvijanovićeva.

Premijer RS Radovan Visković rekao je da je Policija opstala uprkos mnogim pritiscima i danas.

Obilježavanju prisustvuju zvaničnici RS ali i ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović.

Minutom ćutanja odata je pomoć stradalim pripadnici MUP-a.

Svečanost je počela predajom raporta predsjedniku Republike Srpske Željke Cvijanović.

Svečanom obilježavanju prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, kao i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana