Polaganjem zakletve konstituisan je novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

GS
Polaganjem zakletve konstituisan je novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

SARAJEVO - U Sarajevu je danas održana konstitutivna sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH nakon potvrde rezultata prethodno provedenih Opštih izbora.

 Konstitutivna sjednica je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.

Uručivanje sertifikata i potpisivanje izjave o prihvatanju mandata upriličeno je na samom početku sjednice, prije usvajanja dnevnog reda. Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović obratio se novoizabranim poslanicima koje je podsjetio na njihove prve obaveze.

"Vaš izbor predstavlja i odgovornost jer vaši birači od vas očekuju ispunjenje predizbornih obećanja. Želim vas podsjetiti da ste dužni u roku od 30 dana, što je rok koji ističe sutra, popuniti imovinski karton. Popunjen obrazac izjave izabrani zvaničnik dostavlja CIK-u elektronskim putem. Stari saziv takođe je dužan da popuni obrazac. Želim vam dobro zdravlje, uspjeh u radu i svekoliki napredak", kazao je Arnautović.

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ukupno je 98 mandata, a prema potvrđenim rezultatima Opštih izbora, SDA je osvojila 26 mandata, SDO i HDZ po 15 mandata, DF 12, dok je Koaliciji "Povjerenje" pripalo sedam mandata.

Naša stranka je u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH osvojila je šest mandata, NES - za evropsku BiH pet, Stranka za BiH četiri, a HDZ 1990 tri mandata. Po jedan mandat osvojili su Pokret demokratske akcije, Bosanskohercegovačka inicijativa - Fuad Kasumović, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatski nacionalni pomak /HNP/ i POMAK - Pokret za modernu i aktivnu Krajinu.

Mirsad Zaimović, predsjedavajući starog saziva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH vodi konstituirajuću sjednicu.

Iz zdravstvenih razloga sjednici ne prisustvuju Maja Uremović (POMAK) i Fadil Novalić (SDA).

Damir Mašić (SDP) podnio je izvještaj u ime Privremene mandatsko-imunitetne komisije Predstavničkog doma FBiH u kojem je utvđeno da je izabrano svih 98 poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH, a da je za naredni mandatni period CIK BiH svim poslanicima dostavio certifikate.

Zaključeno je i da su dva poslanika odbila mandate ranije, Vlatka Martinović (HDZ BiH) čiji je mandat dodijeljen narednom kvalificiranom kandidatu Kristini Šimović, kao i Dževad Memagić (SDA) čiji je mandat dodijeljen Aliefendić Elmedinu, prenosi Kliks.

Nakon što su im uručeni certifikati, novoizabrani poslanici položili su svečanu zakletvu, a svi poslanici trebaju formirati klubove i o tome dostaviti pismenu obavijest Stručnoj službi Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana