Pola miliona KM Od vlade Srpske za bolji život Srba u Federaciji

Srna
Pola miliona KM Od vlade Srpske za bolji život Srba u Federaciji

Sarajevo - Vlada Republike Srpske podržaće razvojne i infrastrukturne projekte u opštinama Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar sa 500.000 KM, odlučeno je danas na sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i zvaničnika Srpske sa načelnicima ovih opština u Federaciji BiH /FBiH/.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno pristupiti hitnoj izmjeni ustava kantona, te da se u odredbe unese klauzula o konstitutivnosti Srba u tim kantonima.

Konstatovano je da je položaj Srba u ovim opštinama težak i u mnogim segmentima diskriminišući, te da je teška situacija uslovljena činjenicom da je na prostoru FBiH po popisu iz 1991. godine bilo 533.258 Srba, dok je po popisu iz 2013. godine tek 56.550 ili 10,6 odsto od predratnog broja srpskog stanovništva, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Posebna diskriminacija se ogleda u pogledu zapošljavanja, a srpski jezik se mora uvrstiti u nastavne planove škola u FBiH, tamo gdje to nije omogućeno, kao što je opština Glamoč.

Dodik je naglasio da Srbe u FBiH, u opštinama Bosanski Petrovac, Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč, iako vrše lokalnu vlast, ignorišu kantonalne i federalne vlasti.

Dodik smatra i da je najava Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno o obilježavanju 24 godine od navodnog oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, nepotrebna provokacija protiv Srba i njihovog života na tom prostoru.

“Protiv smo bilo kakvog okupljanja, i sam pokušaj bi bitno usložio političko-bezbjednosnu situaciju na tom prostoru i poremetio odnose Srba i Hrvata”, naglasio je Dodik.

Zajednički je donesena odluka da će, ukoliko do toga dođe, Srbi iz tih opština organizovati okupljanje u znak protesta i onemogućavanja održavanja tog događaja.

Dodik je rekao i da Republika Srpska ne prihvata da se na prostoru opštine Bosanski Petrovac, u mjestima koja pripadaju Srbima, prave bilo kakvi centri gdje će boraviti migranti, te je još jednom pozvao Srbe, ministre u tehničkom mandatu Savjeta ministara, da ne glasaju za otvaranje takvog centra u Medenom Polju, u opštini Bosanski Petrovac.

Najavljeno je da će Republika Srpska svečanom naučno-istorijskom i kulturno-umjetničkom akademijom, 13. septembra obilježiti Dan sjećanja na stradanje Srba na tom području.

Na sastanku su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, te ministri unutrašnjih poslova Dragan Lukač, finansija Zora Vidović, pravde Anton Kasipović, kao i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana