Pokušaj deblokade vodi u pravno nasilje

Željka Domazet
Pokušaj deblokade vodi u pravno nasilje

Sarajevo - Klubovi SDS-a i PDP-a u Parlamentu BiH zvanično su uputili prijedlog izmjena Poslovnika o radu Predstavničkog doma da bi odblokirali rad te institucije, a što su sa druge strane okarakterisali kao pravno nasilje zarad ostanka na vlasti.

Taj prijedlog je dostavljen predsjedavajućem Predstavničkog doma Denisu Zvizdiću kako bi došlo do formiranja parlamentarnih komisija bez kojih Parlament BiH ne može da radi, a kojih još nema jer nema ni nove vlasti na tom nivou. Potpisnici akta, odnosno Dragan Mektić, Mirko Šarović, Branislav Borenović i Mira Pekić zatražili su da o predloženim izmjenama bude raspravljeno po hitnom postupku, a dugogodišnji predstavnik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić za “Glas Srpske” kaže da ta četvorka na sve načine pokušava da ostane u vlasti, pa čak i “nasrtajima na Poslovnik Predstavničkog doma”.

- Ovo što posljednjih dana gledamo je prava predstava. Umjesto da se osvrnu na postojeći Pravilnik koji precizno definiše osnivanje zajedničkih i stalnih komisija i drugih tijela, odlučili su da predlože izmjenu koju pokušavaju da proguraju uz pomoć dijela bošnjačkih partija - istakla je Majkićeva.

O kakvoj brzini je riječ, kaže, najbolje ilustruje podatak da je prijedlog prvo bio postavljen na zvaničnu stranicu Parlamenta, a zatim skinut, očigledno zbog grešaka po nečijoj sugestiji.

- Jasno je da četiri poslanika SDS-a i PDP-a sa Adilom Osmanovićem iz SDA ili bez njega nemaju kapacitet da formiraju komisije, delegacije i grupe prijateljstva koje postoje u Parlamentu BiH - zaključila je Majkićeva.

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Nenad Stevandić ističe da je za svaku parlamentarnu odluku potrebna većina Srba, uz naglasak da ovo što rade SDS i PDP predstavlja jasno pravno nasilje.

- Ovim SDS uvodi pravilo da u Parlamentu BiH nije potrebna većina Srba, što je diskriminacija Republike Srpske, degradacija izbornih rezultata i koncepcije saglasnosti naroda i entiteta. To je mnogo više od izdaje - rekao je Stevandić “Glasu Srpske”.

Prijedlog SDS-a i PDP-a ide u pravcu da Predstavnički dom odlučuje o članstvu u komisijama ako klubovi poslanika u propisanom roku ne dostave prijedloge. Rukovodstvo Doma bi, u tom slučaju, na prijedlog kluba koji dostavi prijedloge odlučio o članstvu u komisijama.

Šarović je potvrdio da njihov prijedlog podržavaju i poslanici SDP-a, A-SDA, Naše stranke i Demokratske fronte. Pojasnio je da se izmjene odnose na mogućnost da, ako sve stranke ne dostave kandidate za komisije, da to uradi Kolegijum doma.

- Ukoliko tu obavezu ne izvrši Kolegijum, da se komisije konstituišu na privremenoj osnovi od političkih subjekata koji su dostavili prijedlog za članove, dok stranke koje nisu dostavile svoje kandidate ne odluče da to i urade. Inicijativa je opravdana jer zbog blokade rada Parlamenta trpi cijela BiH. Na čekanju je niz projekata, ugovora, sporazuma koji su vrijedni 400 miliona evra - rekao je Šarović, koji je lider SDS-a.

Branislav Borenović, inače prvi čovjek PDP-a, kaže da su predložena rješenja privremena, ali i efektivna. Očekuje da bi već naredne sedmice mogla da bude zakazana sjednica na njihovu inicijativu.

“Dobra ideja”

Potpredsjednik SDA i šef delegata bošnjačkog naroda u Parlamentu BiH Asim Sarajlić ocijenio je da je riječ o dobroj ideji koju će SDA podržati.

- SDA je sa svoje strane u nekoliko navrata pokušala da odblokira rad Parlamenta. Ova inicijativa je korak naprijed da se to desi - rekao je Sarajlić, čiji je stranački kolega Šefik Džaferović ocijenio da treba uvesti novčane sankcije za nedolaske, ali i oduzimanje mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana