Podžić u Ankari potpisao ugovor vrijedan 45 miliona KM

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO - Ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić potpisao je danas u Ankari Sporazum o vojno-finansijskoj saradnji između Savjeta ministara i Vlade Turske i implementacioni protokol o finansijskoj pomoći kojima se obezbjeđuje 45 miliona KM za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

U ime Vlade Turske dokumente je potpisao turski ministar odbrane Hulusi Akar, a njihova primjena trajaće narednih pet godina, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Ovaj protokol utvrđuje i načela za sprovođenje dijela finansijske pomoći od 3,5 miliona turskih lira, koju Vlada Turske donira odbrambenom resoru BiH i to za potrebe obuke i kurseva za pripadnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u Turskoj.

Na taj način obezbijeđen je nastavak procesa modernizacije Oružanih snaga, a samim tim i dobar osnov za jačanje kapaciteta i sposobnosti pripadnika Oružanih snaga za izvršenje zakonom definisanih zadataka i dostizanje većeg nivoa interoperabilnosti sa NATO snagama.

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, sa Podžićem na čelu, boravi u zvaničnoj posjeti Turskoj od 2. do 6. marta.

Prije potpisivanja ovih dokumenata ministri su razgovarali o aktuelnim dešavanjima i bilateralnoj odbrambenoj saradnji.

Podžić je zahvalio ministru Akaru na pomoći i podršci koju Turska pruža Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, posebno za dugogodišnju finansijsku pomoć omogućavanjem školovanja kadrova u vojno-obrazovnim ustanovama Turske, na doprinosu u očuvanju mira i stabilnosti u BiH, pomoći u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, kao i doprinosu regionalnoj stabilnosti i bezbjednosti.

Podžić je Akara upoznao i o trenutnom statusu dokumenta "Program reformi BiH" i stepenom realizacije zadataka iz odbrambenog resora.

On je naglasio značaj implementacije dokumenta "Pregled odbrane" i Plana modernizacije Oružanih snaga BiH kao sastavnog dijela ovog dokumenta, dodajući da će bržoj implementaciji znatno doprinijeti i realizacija danas potpisanih dokumenata o vojno-finansijskoj pomoći.

Delegacija BiH svoje aktivnosti nastavlja u popodnevnim časovima kada će, u skladu sa planom, posjetiti Vojnu akademiju kopnenih snaga Turske u Ankari, gdje će se sastati sa kadetima iz BiH, ali i sa zvaničnicima ove vojnoobrazovne ustanove.

U delegaciji Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH su i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Gojko Knežević, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić i vojni ataše BiH u Turskoj Željko Drljača.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana