Podvijeće VSTS-a traži ponavljanje konkursa za glavnog tužioca

Srna
Podvijeće VSTS-a traži ponavljanje konkursa za glavnog tužioca

SARAJEVO - U skladu sa Poslovnikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH, nadležno Podvijeće danas je predložilo da se ponovi konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH, rečeno je Srni iz VSTS-a.

"Prijedlog Podvijeća razmotriće članovi VSTS-a BiH na sjednici i donijeti odgovarajuću odluku", ističu iz VSTS-a. Izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH planiran je na narednoj sjednici VSTS-a koja je zakazana za srijedu i četvrtak, 28. i 29. septembar.

Prema dnevnom redu sjednice, izbor glavnog tužioca planiran je za 29. septembar kada bi pred članovima VSTS-a trebala da se pojave četiri kandidata sa kojima su obavljeni intervjui 22. septembra - vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić i tužioci Diana Kajmaković i Miroslav Janjić, kao i Seid Marušić, s obzirom na to da su njihove prijave verifikovane nakon konkursne procedure.

Na intervju je pristupila i Kajmakovićeva, koja je sa mjesta šefa Odjeljenja za korupciju Tužilaštva BiH premještena u Odjeljenje za ratne zločine i protiv nje je pokrenuta interna istraga zbog toga što su je dvije kriminogene osobe pominjale u aplikaciji "Skaj", zbog čega se sada sve provjerava.

Srna nezvanično saznaje da je na intervjuu sa kandidatima za poziciju glavnog tužioca najviše glasova dobio Kajganić i on je članovima VSTS-a predložen kao prvorangirani, a njegov broj bodova daleko je veći od ostalih kandidata. S druge strane, na čelnim pozicijama u pravosuđu na nivou BiH trenutno nema nijednog Srbina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana