Podignuta optužnica zbog prisluškivanja i mita u predmetu "Potkivanje"

Agencije
Podignuta optužnica zbog prisluškivanja i mita u predmetu "Potkivanje"

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nermina Aleševića zbog neovlaštenog prisluškivanja, tonskog snimanja i fotografisanja te protiv Marka Pandže zbog primanja dara i drugih oblika koristi.

Riječ je o predmetu "Potkivanje", a Alešević je optužen i za davanje dara i drugih oblika koristi.

Iz Tužilaštva podsjećaju da je predmet, u javnosti poznat kao "Potkivanje" formiran nakon objave audio-video zapisa na internet portalima, nakon čega je sprovedena detaljna istraga, saslušano više svjedoka, te izvršeno nekoliko vještačenja.

U saopštenju se navodi da je Tužilaštvo BiH prikupilo i 51 materijalni dokaz.

Tužilaštvo BiH odbilo je Aleševićev zahtjev za dodjelom imuniteta, a odbijena je i njegova apelacija Ustavnom sudu BiH, navodi se u saopštenju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Krajem maja 2019. godine objavljen je video-snimak koji je napravio Alešević, na kojem predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija i Alešević razgovaraju o predmetu koji se nalazi u Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

S njima u društvu je i inspektor SIPA Marko Pandža kojem je Alešević navodno dao 2.000 KM da bi se ubrzala istraga. Tegeltija je u tom slučaju ispitan kao svjedok dok su Alešević i Pandža osumnjičeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana