Podignuta optužnica protiv sudije: Pejovića terete za uzimanje mita i namještenu prodaju nekretnina

Nebojša Tomašević
Podignuta optužnica protiv sudije: Pejovića terete za uzimanje mita i namještenu prodaju nekretnina

BANjALUKA - Sudija Osnovnog suda u Banjaluci Nebojša Pejović optužen je za trgovinu uticajem i povredu zakona od strane sudije ili javnog tužioca.

Optužnicu protiv njega podiglo je Republičko tužilaštvo i ona se sastoji od dvije tačke.

Optužnicom je predloženo da se Pejoviću izrekne mjera bezbjednosti zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti.

Prva tačka optužnice Pejovića tereti da je  31. decembra 2019. godine spriječio četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju prilikom prodaje nekretnina koje su bile predmet izvršnog postupka, kako bi drugome  ponuđaču pribavio korist.

- Optuženi je postupao kao sudija  u  izvršnom postupku pred Osnovnim sudom na ročištu radi prodaje nekretnina koje su bile predmet izvršenja, od kojih su četiri stana u Banjaluci i jedan poslovni prostor, te vikend kuća sa dvorištem u mjestu Ivanjska. On je u javnom nadmetanju kako bi pribavio korist ponuđaču, advokatu S. V. spriječio ostala četiri ponuđača da učestvuju sa obrazloženjem da isti nisu uplatili obezbjeđenje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su isti uplatili maksimalni iznos obezbjeđenja od 10.000 KM za učešće u javnom nadmetanju - stoji u optužnici.

Dodaje se da je nakon otvaranja javnog nadmetanja osumnjičeni sudija ponudio na prodaju zajedno sve navedene nekretnine za 283.400 KM odnosno za jednu polovinu njihove procijenjene vrijednosti u izvršnom postpku, ne dozvoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača.

- Osim toga utvrdio je da samo ponuđač advokat S.V ispunjava uslove za učešće na nadmetanju.  Nakon što je  prihvatio punuđeni ukupni iznos za sve navedene nepokretnosti, osumnjičeni sudija je donio nezakonitu odluku - zaključak kojim se predmetne nekretnine prodaju navedenom ponuđaču za iznos od 283.400 KM odnosno za polovinu njihove procijenjene vrijednosti, utičući svojim postupanjem na umanjenje iznosa za prodaju predmetnih nepokretnosti-stoji u optužnici.

Osim ovoga, drugom tačkom optužnice Pejoviću je na teret stavljeno i da je od oštećenog S.H zatražio 1.000 evra koje je i primio 21. aprila kako bi iskoristio svoj uticaj i garantovao zaštitu i povoljan ishod postupka za privredno društvo u vlasništvu oštećenog u sudskim postupcima koji mogu proizaći nakon što je Okružni privredni sud u Banjaluci donio zaključak koji ne ide u prilog ovom privrednom društvu, a odnosi se na zahtjev za upis u sudski registar.

 

 Optužnica je proslijeđena sudiji za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci na potvrđivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana