Počinju dani sjećanja na jadovničke žrtve

Agencije
Počinju dani sjećanja na jadovničke žrtve

Banjaluka - Dani sjećanja na Jadovno 1941. godine počeće danas u Banjaluci, otvaranjem izložbe “Moje Jadovno” - prve postavke nakon 71 godine o kompleksu ustaških logora Gospić – Jadovno – Pag, prenose agencije.

Udruženje “Jadovno 1941” iz Banjaluke već treću godinu zaredom, u saradnji sa Srpskim narodnim vijećem iz Hrvatske, obilježava Dan sjećanja na kompleks ustaških logora Jadovno u Lici,Velebitskom podgorju, u kojima je počinjen zločin ogromnih razmjera neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske.

Izložba “Moje Jadovno” biće otvorena u prostorijama Odsjeka za istoriju Filozofskog fakulteta u Banjaluci, saopšteno je iz Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora “Jadovno 1941”.

U petak, 22. juna, u 12 časova, biće služen parastos jadovničkim mučenicima u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Kod Šaranove jame, na Velebitu, u nedjelju, 24. juna, u 11 časova biće služen parastos jadovničkim mučenicima i održano sabranje povodom obilježavanja Dana sjećanja na Jadovno 1941.

- Nakon toga krenućemo i na samo spomeničko mjesto koncentracionog logora Jadovno gdje pod humkama i danas leže tijela oko 1.500 mučenika pobijenih krajem avgusta 1941. godine - navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Udruženja Dušan Bastašić.

U neposrednoj blizini nekadašnjeg logora nalaze se i ostaci srušenog spomenika žrtvama, podignutog na zabetoniranoj jami u koju su ustaški dželati bacali nevine žrtve.

Od Šaranove jame do mjesta logora u Čačić Dolcu vodi 6,5 kilometara duga “Mučenička staza Jadovnička” kojom su se u ljeto 1941. godine hiljade nevinih žrtava, vezanih ruku i uz strahovitu torturu, kretale prema bezdanima Velebita, gdje su pobijeni i gdje i danas nesahranjeni leže ostaci njihovih tijela, podsjećaju iz Udruženja “Jadovno 1941”.

Prvi put nakon sedamdeset i jedne godine istim putem krenuće potomci i poštovaoci jadovničkih žrtava.

Prema podacima Udruženja, u kompleksu ustaških logora Jadovno na najsvirepiji način ubijeno je više od 40.000 ljudi, uglavnom Srba i Jevreja.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana