Početak ljetnje pauze, u sudnici samo Karadžić

Agencije
Početak ljetnje pauze, u sudnici samo Karadžić

Hag - U Haškom tribunalu od sutra počinje ljetnja sudska pauza, ali će do četvrtka, 1. avgusta, biti nastavljeno suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Pauza će trajati do 16. avgusta, kada će biti nastavljena suđenja generalu Ratku Mladiću i bivšem predsjedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću, a pauza u Karadžićevom predmetu trajaće do 28. avgusta.

Penzionisani general Vojske Srpske Dragomir Keserović sutra će na suđenju Karadžiću nastaviti davanje iskaza u svojstvu vještaka odbrane za vojna pitanja.

Prvi na listi novih svjedoka odbrane je Mendeljev Đurić, bivši komandant Prve čete Specijalne brigade policije MUP Srpske, a poslije njega Franc Kos, bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Đurić u BiH služi kaznu od 30 godina zatvora zbog pomaganja u prisilnom premještanju bošnjačkog stanovništva sa područja Srebrenice.
Kos u BiH služi kaznu od 35 godina zatvora koja mu je izrečena zbog progona civilnog stanovništa iz Srebrenice.

Za odbranu će, putem video-linka u utorak, 30. jula, svjedočiti Čedomir Kljajić, koji je početkom 90-ih godina prošlog vijeka bio podsekretar za javnu bezbjednost.

Nakon jednog zaštićenog svjedoka, posljednji svjedok pred ljetnju pauzu biće bivši ministar za informisanje Srpske Miroslav Toholj, čiji je iskaz bio najavljen za prošlu sedmicu.

Pred pretresnim vijećem je Karadžićev podnesak, kojim traži četvoromjesečnu obustavu suđenja radi pripreme za odbranu u vezi sa tačkom jedan optužnice koja ga tereti za genocid u sedam opština u BiH.

Vijeće, takođe, treba da donese odluku po zahtjevu da se tačka jedan izdvoji, a suđenje po njoj nastavi nakon što bude donesena presuda po ostalih deset tačaka optužnice.

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, a dokazni postupak tužilaštva okončan je u maju 2012. godine. Za oktobar je planiran završetak dokaznog postupka odbrane, u kojem je do sada saslušano 169 svjedoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana