Počelo suđenje optuženima za zločin nad Srbima u logoru “Silos”

Agencije
Počelo suđenje optuženima za zločin nad Srbima u logoru “Silos”

Sarajevo - Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH, danas je u Sudu BiH počelo suđenje osmorici optuženih za zločin počinjen nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području opštine Hadžići, prenose agencije.

Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera da su učestvovali u sistemu zlostavljanja civila srpske nacionosti u logoru “Silos” i drugim objektima na području opštine Hadžići.

U optužnici se navodi da su optuženi učestvovali u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, nanošenju fizičke i duševne patnje, oduzimanju prava na pravično suđenje, te odvođenju na prinudni rad lica srpske nacionalnosti.

- Zatočenim osobama nanošena je bol i patnja na način da su stražari izvodili zatočenike i tukli ih u hodniku, pri čemu su zatočene osobe gubile svijest. Stražari ili druga lica koja su ulazila u objekte tukla su zatočene osobe ili su ih tjerali da se međusobno tuku - rekao je u uvodnoj riječi tužilac Marjan Pogačnik.

Tužilaštvo je naglasilo da su optuženi Đelilović, kao predsjednik Skupštine opštine, Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva opštine Hadžići, i Fadil Čović, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti i član Kriznog štaba, krivi što su bili upoznati o surovim uslovima u logorima, a nisu zatočenim osobama pružili minimalne uslove za život, te omogućili njihovo izmještanje u druge objekte.

- Zatočenici su držani u neuslovnim, betonskim ćelijama, bez odgovarajuće svjetlosti i grijanja. Uskraćivan im je odlazak u toalet i redovno kupanje. Odlukom Nezira Kazića bilo je zabranjeno da im porodice donose hranu. Također, uskraćena im je bila i pomoć od međunarodnih organizacija, te pružanje medicinske pomoći, naveo je Pogačnik, dodavši da su u Silosu umrle četiri osobe - prenosi BIRN.

Prema optužnici, Nezir Kazić bio je komandant 9. brdske brigade Armije BiH (ABiH), Mirsad Šabić komandir Policijske stanice u Pazariću, Bećir Hujić i Halid Čović obavljali su funkcije upravnika i zamjenika upravnika logora Silos. Šerif Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u Silosu i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Nermin Kalember stražar u “Silosu”.

- Saslušaćemo neke članove Ratnog predsjedništva RBiH i prezentovati određene odluke iz 1994. i 1995. godine kako bi se vidjelo da su vlasti na lokalnom nivou znale šta treba raditi sa zarobljenicima, a držali su ih zatočenima i nakon donošenja odluke kojom su objekti zatočenja trebali biti rasformirani - rekao je Pogačnik.

Tužilaštvo je naglasilo da zastupa tezu da su osnivanje logora “Silos”, te manjih objekata, kao što su prostorije kasarne u Krupi i Osnovnoj školi “9. maj”, bili “projekat lokalnih struktura”, koji je kasnije postao “problem državne vlasti”.

Odbrane optuženih najavile su da će uvodne riječi iznijeti nakon što bude završen dokazni postupak Tužilaštva.

Kao i na prethodnim ročištima u ovom predmetu, za praćenje procesa u sudnici bilo je veliko interesovanje javnosti, uglavnom porodica i poznanika optuženih iz Hadžića. Zbog ograničenih kapaciteta u sudnici, početku suđenja nisu mogli da prisustvuju svi zainteresovani, uključujući i veći broj predstavnika medija.

Prvi svjedok Tužilaštva biće saslušan 17. maja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana