Počelo suđenje Jahji Vukoviću

Srna
Foto: Arhiva

SARAJEVO  - Čitanjem optužnice i uvodnim riječima, u Sudu BiH počelo je suđenje Jahji Vukoviću, optuženom za organizovanje terorističke grupe, odnosno za boravak i učešće u borbama na sirijskom ratištu.

Vukovića optužnica tereti da je od 2014. do 2020. godine boravio u Siriji, gdje se borio u jedinicama terorističke organizacije "El nusra front".

"Vuković je 16. juna 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon dva mjeseca otputovao avionom u Tursku, te poslije ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, s namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području", rekla je tužilac Elvira Stanojlović.

Ona je dodala da će Tužilaštvo uvjeriti Sud BiH da je optuženi počinio krivično djelo na način kako je navedeno, prenosi Birn.

U optužnici se navodi da je optuženi boravio u Siriji i, zajedno s drugim licima iz BiH, pod imenom Abdulaziz učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga "Džebatul Nusra fronta", čiji pripadnici su svakodnevnim napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima.

Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura terorističke organizacije "Islamska država", nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran, uhapšen i u oktobru 2020. godine izručen pravosuđu BiH.

Branilac Senad Dupovac rekao je da se optuženi razlikuje od svih drugih optuženih za terorizam, te da govori pet jezika – engleski, njemački, ruski, turski i arapski.

"Nakon deset mjeseci ostao je bez oca, majka mu se ponovo udala. Jahja je ostao sam sa 15 godina u paklu rata u Siriji i morao je tamo čekati da se završi", rekao je Dupovac.

Dupovac je rekao da se Vuković brani iz pritvora, a da se drugi optuženi za isto krivično djelo - Hamza Labidi branio sa slobode.

On tvrdi da je Vuković "u lošem psihičkom stanju", što vještak može utvrditi, zbog čega predlaže da se kao svjedok Tužilaštva BiH prvo sasluša vještak neuropsihijatrijske struke.

Suđenje se nastavlja 16. marta, kada je planirano saslušanje dva svjedoka.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana