Počelo prikupljanje krvne plazme od osoba koje su preboljele kovid, Milan Petković prvi donor

Danijela Bajić
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - U Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske počeo je s radom separator za prikupljanje krvne plazme od osoba koje su preboljele virus korona, a prvi donor bio je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković.

- Rado sam se odazvao pozivu da budem davalac plazme. Bio sam pozitivan, imao sam težu kliničku sliku i imam antitijela. Pozivam sve građane koji imaju antitijela da daju plazmu, jer time doprinose liječenju oboljelih od korone - rekao je Petković.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je, osim odvajanja, omogućeno i čuvanje plazme.

Šeranić je izrazio je zadovoljstvo jer su puštanjem u rad ovog separatora povećani kapaciteti Zavoda sa aspekta donorstva i prikupljanja rekonvalescentne plazme.

- Ona se u formi pasivne imunizacije koristi u liječenju određenih grupa pacijenata, shodno preporukama i smjernicama za liječenje, koje preporučuju kako se radi sa ovom plazmom - rekao je Šeranić.

On je zahvalio Savjetu ministara čijom odlukom je u ovaj projekat usmjereno oko 500.000 KM, dok je isto toliko izdvojila i Vlada Republike Srpske.

- Ova oprema se može koristiti i za druge namjene u medicini, o čemu će Zavod voditi brigu i na osnovu toga unapređivati i taj segment ove djelatnosti -rekao je Šeranić.

Zavod za transfuzijsku medicinu obavio je edukacije zaposlenih.

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan istakla je značaj ove opreme za cjelokupni zdravstveni sistem u Republici Srpskoj.

- Ovaj aparat, separator krvnih ćelija, omogućava nam da od davaoca uzmemo samo određeni ciljani dio krvi, dok se ostali dio krvi vraća - rekla je Guzijanova.

Ona je napomenula da je to sasvim nova procedura u sferi davalaštva, jer omogućava da davaoci daju samo ono što je najpotrebnije.

- U ovom momentu, prioritet nam je da prikupljamo rekonvalescentnu plazmu i trombocite, jer je veliki broj pacijenata oboljelih od kovida-19 kojima je potrebna ova terapija - rekla je Guzijanova.

Ona je napomenula da je uz separator nabavljena i oprema potrebna za skladištenje, jer je njen rok upotrebe do tri godine.

Kada je riječ o osobama koje mogu biti davaoci, Guzijanova je pojasnila da osim dobrog opšteg zdravstvenog stanja, oni moraju da imaju tjelesnu masu veću od 60 kilograma, starosne dobi do 60 godina.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana