Počinje gradnja mosta na Savi

V.K.
Počinje gradnja mosta na Savi

GRADIŠKA - Gradnja novog mosta na Savi kod Gradiške zvanično je započeta danas nakon više od decenije pregovora, uz prisustvo brojnih zvaničnika BiH, Republike Srpske, Hrvatske i EU koja je pomogla gradnju međudrzavnog mosta.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je naglasila da se na ovo dugo čekalo.

- Naš autoput će voditi u EU. Ovo je strateški projekat za nas. Mnogo će značiti i za naše građane i za Evropu. Uspjeli smo premostiti sve prepreke i sada krećemo da konačno gradimo - rekla je Cvijanović na svečanoj ceremoniji koja je prethodila polaganju kamena temeljca za novi most.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je naglasio da nije lako reći koliko mostovi znače.

- Najvaznije je da ćemo dobiti most koji želja, koji ce povezivati nas sa Evropom. Velikim putevima ljudi dolaze - rekao je Dodik i ponovio da je RS opredjeljena za EU, ali ne za NATO.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je naglasio da je ovo veliki dan za Srpsku. Ovim se, kaže, otvaraju vrata ka EU.

- Ovim se i nasem autoputu daje dodatni smisao. Most će omogućiti brzi razvoj BiH. Samo gradnjom zemlja može da računa na ekonomski razvoj - rekao je Višković i dodao da je vazna i planirana izgradnja mosta na Savi kod Rače.

Zamjenik ministra komunikacija i transporta BiH Saša Dalipagić je naglasio da je ovo vazan dogačaj i da će ovaj međudržavni most biti od velike koristi za BiH i Hrvatsku.

- Rok za završetak poslova je 30 mjeseci. Nadam se da i ovaj projekat doprinijeti razvoju boljih veza između dvije zemlje - rekao je Dalipagić i podsjetio da je EU dala grant vrijedan 6,8 miliona maraka.

Posao izgradnje mosta dobio je polovinom godine konzorcijum firmi  na čelu sa kompanijom Integral inženjering, a koji je dostavio najpovoljniju ponudu na tenderu.

Hrvatski ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković je istakao da je ovo dokaz kako zajednička saradnja može unaprijediti veze.

- Mostovi su uvijek povezivali ljude. Ovaj most je jednako vazan za nas i BiH. Važno nam je međunarodno povezivanje na svim poljima - rekao je Butković.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler je naglasio da se ovim otvaraju i nova radna mjesta, ali i naglasio da je EU tu za BiH.

Evropski komesar za saobraćaj Violeta Bulć naglasila je da joj je drago sto je svjedok velikog uloženog truda.

- Ne slavimo samo početak radova. Mostovi nam povezuju, a mi želimo da BiH napreduje ka EU- rekla je Bulc na svečanoj ceremoniji uvođenja u posao izvođaca za gradnju mosta na Savi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana