Po novom predsjedniku SANU nazvan asteroid

Srna
Po novom predsjedniku SANU nazvan asteroid

BEOGRAD- Novi predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Zoran Knežević srpski je fizičar i astronom i u svijetu ga smatraju za jednog od najboljih poznavalaca malih tijela u svemiru.

"Asteroid 3900 Knežević" nazvan je po njemu na prijedlog italijanskih astronoma.

Bio je predsjednik Akademijskog odbora za nauku SANU, redovni član Odjeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke u SANU i Generalni sekretar SANU.

Rođen je 23. avgusta 1949. godine u Osijeku. Astronomiju je diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1972. godine, magistrirao 1976. i doktorirao 1989. godine.

U centar njegovih naučnih istraživanja spadaju mala nebeska tijela, iz čega je proizašao veliki broj njegovih radova oko određivanja masa i orbita asteroida.

Posebno se bavi problemom haotičnog kretanja malih planeta, astrografskim i fotometrijskim osmatranjima objekata Sunčevog sistema, dinamičkim procesima u Sunčevom sistemu i drugim.

Njegov glavni naučni doprinos pripada oblasti analitičkih teorija kretanja malih tijela, a rad je vezan za

Astronomsku opservatoriju u Beogradu u kojoj je tokom niza godina vršio niz različitih istaknutih funkcija, a od 2002. do 2014. godine je bio njen direktor.

Dopisni član SANU je postao 5. novembra 2009. godine, a redovni 2015. godine.

Član je više međunarodnih i srpskih astronomskih organizacija. Govori engleski, italijanski i ruski jezik.

Knežević je danas na izborima u SANU dobio 75 glasova u odnosu na 33 svog protivkandidata kompozitora Svetislava Božića.

Dosadašnji predsjednik SANU Vladimir Kostić koji je nedavno podnio ostavku bio je osam godina na čelu ove ugledne nacionalne institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana