Plasirana namjerna laž s ciljem diskreditacije premijera Viškovića

GS
Plasirana namjerna laž s ciljem diskreditacije premijera Viškovića

BANjALUKA - SDA i mediji pod njihovom kontrolom ne odustaju od hajki i ne biraju sredstva kako bi osporili postojanje Republike Srpske i svih zvaničnika koji rade u korist njenog napretka, ali i svih onih koji su učestvovali u njenom stvaranju.

Uz objavu tek segmenata dokumenta, svjedočenje oficira Glavnog štaba Željka Kerkeza maksimalno su zloupotrijebili. Objavljujući jedino po njih podobne dijelove transkripta, samo su zamazali oči javnosti.

Tako su, citiranjem samo dijelova svjedočenja, pokušali stvoriti sliku i da je Radovan Višković mijenjao Kerkeza u periodu koji se odnosi na događaje u i oko Srebrenici u julu '95, mada je i sam oficir svjedočio da je prije toga preuzeo komandu.

“O: Ja sam, pre početka te operacije, znači u periodu od 28. juna do 6. jula, bio na odsustvu u cilju obilaska porodice. A kasnije sam bio na komandnom mestu”.

“P: Dakle, 6. jula ste se vratili ponovo na svoju dužnost”?

“O: Tako je”.

Ponovnim izvlačenjem iz konteksta, te objavljujući segment transkripta koji im je poslao Memorijalni centar Srebrenica ili oni koji stoje iza cijele priče, neki federalni mediji navode da je premijer Višković prisustvovao, pa čak i naređivao deportovanje zarobljenika. Ako se pogleda originalni dokument, u čijem je posjedu ATV, jasno je da su mediji iz drugog entiteta, a koji su pod uticajem SDA, svjesno izostavili i ključne dijelove svjedočenja o lokaciji Potočari.

To pokazuje njihovu jasnu namjeru da se, bez obzira na sve, podmetne nešto zvaničniku Republike Srpske, te niz nelogičnosti u njihovim tvrdnjama da je Radovan Višković, po činu niže rangirani oficir, izdavao naređenja oficirima višim po činu. Zbog smjelih izmišljotina i danas iz Srpske stižu brojne reakcije. Da je odavno postalo jasno da određeni sarajevski mediji, po nalogu obavještajnih i paraobavještajnih bošnjačkih službi bezbjednosti, čine sve da diskriminišu srpski kadar, tačnije sve one Srbe u institucijama Republike Srpske i BiH kada im svojim principijelnim stavom zasmetaju, tvrdi prvi čovjek Parlamenta Republike Srpske.

“Izmišljanje političkog Sarajeva o raznim događajima i vežući te događaje za političare iz Republike Srpske je neprekidno i permanentno. Mislim da se tako ne gradi suživot, tako se Republika Srpska ne želi unutar BiH i to je pokazivanje s jedne strane nemoći, a s druge strane želje da se svi Srbi mogu okvalifikovati kao potencijalni ratni zločinci i odgovorni pred ovdašnjim sudovima”, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjendik NSRS.

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić poručuje da kada god političkom Sarajevu različite okolnosti u zemlji ili van nje ne idu naruku, deklarisani bošnjački srbomrsci i ostrašćeni političari skromnih mogućnosti, jurišaju na sve što bi moglo osumnjičiti ili optužiti ključne političke ličnosti Republike Srpske.

S njom je saglasan i predsjedavajući Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Sredoje Nović kaže, napadi na predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića su plod montaže Obavještajno-bezbjednosne agencije, instruisane iz najvišeg vrha SDA kako bi se skrenula pažnja sa stanja u Federaciji BiH i u vrhu ove stranke.

“Iz ovoga se potpuno jasno vidi politička instrukcija OBA koja je izvukla iz svojih materijala snimak i zatamnila ga na dijelovima koji se odnose na potpuno treće lice, a sve je urađeno kako bi se skrenula pažnja sa situacije u Federaciji i onog što potresa politički vrh SDA. OBA je očito u funkciji samo jedne stranke i želi da upravlja procesima u BiH. Sve to počinje da gubi smisao i zaista ne znam zbog čega to treba političarima najvišeg ranga da se upuštaju u takve poslove”, istakao je Sredoje Nović, predsjedavajući Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović ocjenjuje da su napadi na predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića u funkciji, kako predstojećih lokalnih izbora, tako i ukupne situacije i odnosa unutar SDA. Istog je mišljenja i njegov stranački kolega i šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu Srpske. Igor Žunić tvrdi da je ovim napadima otkrivena politička uloga “Memorijalnog centra Srebrenica”. 

“Ovo je skretanje sa teme, skretanje sa problema koje ima SDA unutar svoje političke partije i praktično skretanje i sa jednog stava međunarodne zajednice koja polako počinje da uviđa da bošnjačka politika, glimeći stalno žrtvu i na tome izvlačeći benefite, nije ni korektan, ni realan faktor za dalje odnose u BiH”, naglasio je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Iz Udruženja građana “Veterani Republike Srpske” poručuju, bilo bi korektno da se Bošnjaci pozabave dokazanim zločincima u svojim redovima koji su na visokim funkcijama, a ne da izmišljanjem i falsifikovanjem raznih dokumenata pokušavaju da mistifikuju i narodu predstave premijera Srpske Radovana Viškovića u ružnom svjetlu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana