PIK: Političari da nastave sa dosadašnjim pozitivnim trendom

Srna
PIK: Političari da nastave sa dosadašnjim pozitivnim trendom

SARAJEVO, 7. JUNA /SRNA/ - Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ pozvao je sve političke aktere u BiH da nastave sa dosadašnjim pozitivnim trendom i iskoriste šansu kako bi podsticali pomirenje i dalji napredak BiH na evroatlantskom putu.

Upravni odbor PIK-a u kominikeu objavljenom nakon dvodnevne sjednice u Sarajevu poziva vlasti da bez odgađanja pristupe rješavanju ključnih izazova, odnosno da odmah postignu konkretne rezultate u sprovođenja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, imajući u vidu da je preporuka za kandidatski status u EU data uz razumijevanje da će biti preduzet niz koraka.

U kominikeu se navodi da to uključuje i hitno usvajanje, u potpunosti usklađeno sa EU standardima, izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH /VSTS/ koje se odnose na integritet, kao i novih zakona na nivou BiH o VSTS-u, sudovima i sprečavanju sukoba interesa.

Pohvaljeno je brzo uspostavljaljnje vlasti nakon oktobarskih izbora, kao i pozitivan trend u radu Savjeta ministara, te uspješno usvajanje budžeta za ovu godinu, za razliku od stagnacije koja je obilježila raniji period.

U kominikeu je istaknuto da vlasti u BiH, kao što je navedeno u programu "pet plus dva", treba da nađu prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje raspodjele državne imovine između vlasti na nivou BiH i drugih nivoa usvajanjem zakona na nivou BiH kojim će se urediti to pitanje. "Rješavanje državne imovine od ključnog je značaja za realizaciju programa žpet plus dvaž, što je neophodno za zatvaranje OHR-a, a biće od koristi i građanima BiH zbog toga što će se imovina moći koristiti u produktivne svrhe", navode iz Upravnog odbora PIK-a.

Upravni odbor PIK-a poziva vlasti u BiH da poboljšaju integritet izbornog procesa tako što će revidirati pravni okvir kako bi se sprovele preporuke OEBS-a, GRECO-a i Venecijanske komisije. "Organi vlasti ovaj cilj treba da ispune što je prije moguće kako bi obezbijedili da se lokalni izbori planirani za 2024. godinu održe u okviru kojim se obezbjeđuje veća transparentnost i jači integritet izbornog procesa", navode iz Upravnog odbora.

Upravni odbor PIK-a saglasan je da se BiH i dalje suočava sa krupnim izazovima, uključujući i, kako se navodi, "secesionističke prijetnje vladajuće koalicije u Republici Srpskoj i napore kojima se podrivaju" BiH i njene institucije.

U dokumentu se pozivaju vlasti Republike Srpske "da se konstruktivno angažuju u radu institucija na nivu BiH i podržavaju vladavinu prava, kao i da se uzdrže od bilo kakvog pritiska na sudije Ustavnog suda BiH".

"Upravni odbor PIK-a podržava jačanje demokratije u BiH i integriteta njenih institucija. To obuhvata obezbjeđivanje pune ravnopravnosti svih građana i eliminaciju diskriminacije, posebno implementacijom sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava koja se odnosi na grupu predmeta žSejdić i Finciž", ističe se u kominikeu.

Naglašavajući da sprovođenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir i dalje predstavlja osnov za stabilnu, bezbjednu i prosperitetnu BiH, Upravni odbor PIK-a podsjeća sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. "Upravni odbor još jednom potvrđuje svoje nesporno opredjeljenje za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene zemlje, koja se sastoji od dva entiteta. Upravni odbor ponavlja da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH", navodi se u kominikeu.

U kominikeu je ponovo potvrđena "puna podršku visokom predstavniku u obezbjeđivanju punog poštovanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i sprovođenju njegovoga mandata u skladu s Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, što ostaje nepromijenjeno".

Naredna redovna sjednica Upravnog odbora PIK-a biće održana 5. i 6. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana