PIK osudio odluke Narodne skupštine Republike Srpske

GS
Foto: V. Tripić

SARAJEVO - Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIK), osim ruskog, saopštili su da najoštrije osuđuju „eskalaciju tenzija koja dolazi od strane nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmjenu Krivičnog zakona BiH, kao i korake koje je preduzela Narodna skupština Republike Srpske, „a koji bi narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti“.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, te Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, kao i zaključak koji je usaglašen u ponedjeljak na zajedničkom sastanku svih parlamentarnih stranaka u Srpskoj.

-Retorika i postupci koji podrivaju funkcionisanje države biH, uključujući bojkot institucija na državnom nivou i blokiranje vitalnih odluka, destabilizuju zemlju i suprotni su Dejtonskom mirovnom sporazumu. Takvi potezi ne služe interesima građana biH i ometaju evropske integracije i napredak u 14 ključnih prioriteta -saopšteno je.

Dodaju da su „revizionizam, veličanje osuđenih ratnih zločinaca i poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući genocid, neprihvatljivi“.

-To je u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrijednostima i podriva stabilnost zemlje te dobrobit i prosperitet građana BiH. Nedavno donošenje amandmana rezultat je dugotrajne pasivnosti domaćih političkih aktera, a primjenjiv je na sve građane u BiH. Ambasadori Upravnog odbora PIK-a pozivaju vlasti da se suzdrže od destabilizujućeg ponašanja i pozivaju sve političke lidere u BiH da se fokusiraju na podršku miru, stabilnosti i prosperitetu za građane ove zemlje i unapređenju pomirenja, izgrađenog na međusobnom priznavanju, empatiji i poštivanju svih žrtava - naveli su iz PIK-a.

Ambasadori Upravnog odbora PIK-a naglašavaju svoju „kontinuiranu podršku autoritetu i mandatu visokog predstavnika i vitalnoj ulozi koju visoki predstavnik ima sve dok se ne ispuni pet ciljeva i dva uslova za izlazak BiH iz režima međunarodne supervizije.

Ruska Federacija se ne slaže s ovom izjavom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana