PIK: Međunarodna zajednica pomoći će BiH u borbi protiv virusa korona

Srna, Foto: Arhiva
PIK: Međunarodna zajednica pomoći će BiH u borbi protiv virusa korona

SARAJEVO - Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ istakao je da će međunarodna zajednica nastaviti da sarađuje sa svim relevantnim institucijama u BiH na obezbjeđivanju materijalne i drugih vrsta pomoći BiH u borbi protiv virusa korona, kojom treba upravljati transparentno i odgovorno, te uzimajući u obzir koje su najveće potrebe.

Ovo se navodi u izjavi ambasadora Upravnog odbora PIK-a, kojoj se pridružuju EUFOR, Međunarodni monetarni fond /MMF/, Nato štab u Sarajevu, OEBS, Svjetska banka, Švedska, Švajcarska, UN u BiH i Savjet Evrope, nakon jučerašnjeg izvještaja rezidentnog koordinatora UN, te predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije i MMF-a o posljedicama koje će kriza izazvana virusom korona imati po BiH.

"Upravni odbor PIK-a podržava pozitivne političke izjave političara u BiH kojima se zagovara saradnja i potreba da se zajednički odgovori na krizu, uključujući i nedavnu izjavu i koordinaciju koja se odvija u Predsjedništvu BiH", saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se navodi da Upravni odbor u potpunosti podržava proporcionalne i koordinisane mjere koje preduzimaju svi nivoi vlasti u borbi protiv epidemije i očuvanju zdravlja i dobrobiti građana BiH.

Upravni odbor ističe potrebu za usklađenijim i dalekosežnijim pristupom u nastojanjima da se minimiziraju socio-ekonomske posljedice ove krize.

 "Odgovor na trenutnu zdravstvenu krizu u BiH može biti efikasan ako organi vlasti pokažu jedinstvo i dobro upravljanje, poštujući ustavno-pravni okvir BiH na svim nivoima, vladavinu prava, transparentnost i odgovornost, u interesu svih građana. Organi vlasti trebaju obezbijediti da sve vanredne mjere budu uravnotežene i da odgovaraju stvarnim zahtjevima sa terena sve dok kriza traje", ističu iz Upravnog odbora PIK-a.

U izjavi se naglašava da se vlasti BiH trebaju obavezati na mjere koje će omogućiti bolji ekonomski oporavak i dugoročniju fiskalnu stabilnost, te dodaje da je istovremeno, važno napraviti rebalans budžeta na svim nivoima vlasti u BiH kako bi se uzeli u obzir trenutni prioriteti.

Upravni odbor PIK-a apeluje na građane BiH da u potpunosti poštuju privremene mjere koje donose vlasti kako bi se zaustavilo širenje virusa korona, što je ključno za uspjeh u ovoj zajedničkoj borbi.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana