Petronijević: Uskoro posjeta prijateljima u Srpskoj i FBiH

Srna
Petronijević: Uskoro posjeta prijateljima u Srpskoj i FBiH

BEOGRAD - Advokat iz Beograda Goran Petronijević izjavio je za Srnu da nije bilo nikakvog osnova za zabranu njegovog ulaska u BiH i ocijenio da su te zabrane njemu i drugim građanima Srbije bile namijenjene unutrašnjim političkim obračunima u BiH - unutarnacionalnim i unutarpartijskim.

Petronijević je rekao da će što prije bude mogao posjetiti prijatelje koje ima i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, nakon što mu je ukinuta zabrana ulaska u BiH.

-Žao mi je što nisam mogao da dođem da se vidim sa prijateljima, ali uglavnom su oni dolazili ovamo(u Srbiju). Gledaću da što pre budem mogao da krenem od Banjaluke i napravim turneju kroz BiH. Naravno i kroz federalni deo jer i tamo imam dosta prijatelja -  istakao je Petronijević.

On je naveo da je, prema njegovim saznanjima, postojao uži spisak sa imenima 40 ljudi, kao i duži sa oko 120 ljudi, kojima bi, da su se pojavili na graničnom prelazu, bilo uručeno rješenje o zabrani ulaska u BiH.

Petronijević je ukazao da ga je u svemu jedino brinulo to, što je neko zarad jačanja svojih pozicija spreman da djeluje bez zakonskog osnova i ustavnog ovlašćenja i učini takvu grešku, koja može da bude isključivo uperena protiv BiH kao samostalne države, "na njenu destabilizaciju i eventualno razbijanje".

-I onda se tu se potpuno menjaju teze: oni koji brane dejtonski ustav i pokušavaju da BiH resetuju na dejtonska podešavanja, proglašavaju se separatistima i rušiteljima BiH, pri čemu su oni koji ovakve stvari rade jesu realni rušitelji BiH, jer ovakve stvari izazivaju realnu destabilizaciju - istakao je Petronijević.

Ministar bezbjednosti u Savjetu inistara Nenad Nešić potvrdio je juče Srni da su univerzitetskom profesoru Milošu Koviću i advokatu Goranu Petronijeviću iz Beograda ukinute mjere zabrane ulaska u BiH.

Granična policija BiH u martu prošle godine nije dozvolila profesoru Koviću da uđe u BiH na graničnom prelazu Vardište, uz obrazloženje da "predstavlja opasnost po bezbjednost BiH". Odluka o zabrani ulaska donesena je krajem februara 2022. godine.

Ulazak u BiH na prelazu Karakaj 25. marta 2022. godine nije dozvoljen ni Petronijeviću, jer, kako je navedeno u rješenju, "predstavlja prijetnju bezbjednosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana