Petričević: Podrška privrednicima da održe posao i sačuvaju radnike

Srna
Petričević: Podrška privrednicima da održe posao i sačuvaju radnike

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske nastaviće svojim mjerama da podržava privredne subjekte kako bi u vrijeme pandemije virusa korona održali poslovanje, odnosno zadržali zaposlene radnike, rekao je Srni ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević.

On je ukazao da je, s tim u vezi, značajna podrška namijenjena onim kompanijama koje su investirale u nabavku savremene tehnologije i opreme ili su, poput mnogih, morale da u vrijeme pandemije virusa korona proizvodne procese prilagode zahtjevima tržišta.

“Na ovu mjeru smo se odlučili svjesni da se uticaj virusa korona odrazio na poslovanje privrednih subjekata koji posluju u svim oblastima prerađivačke industrije i da najveće probleme imaju izvozno orijentisani sektori, kao i sektori čiji rad zavisi od uvoznih sirovina i repromaterijala”, rekao je Petričević.

On smatra da je za realizaciju investicionih projekta u prerađivačkoj industriji pogođenoj pandemijom neophodno bilo pružiti finansijsku podršku donošenjem uredbe koja je rezultat rada Ministarstva privrede, a kojom je uređen postupak dodjele sredstava.

“Imajući u vidu činjenicu da je značajan broj privrednih subjekata u periodu pandemije virusa korona imao otkazivanje ugovora ili smanjenje narudžbi od ino-partnera, oni su bili primorani da prošire postojeći proizvodni program kako bi zadovoljili zahtjeve postojećih i novih kupaca”, kaže Petričević.

On je naveo da se postupak dodjele sredstava sprovodi na osnovu javnog poziva, koji je protekle sedmice raspisalo resorno ministarstvo.

“Za sprovođenje postupka dodjele sredstava imenovana je komisija od sedam članova, od kojih su po jedan predstavnik Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca. Ova komisija ujedno vrši ocjenu i bodovanje prijava prema kriterijumima definisanih uredbom”, pojasnio je Petričević.

Ministarstvo privrede i preduzetništva objavilo je javni poziv za dodjelu sredstava privrednim subjektima za podršku investicionim projektima u uslovima poslovanja izazvanih pandemijom virusa korona u ukupnom iznosu od 2.000.000 KM.

Sredstva dodjeljuju privrednim subjektima kroz dva programa - prvi je program za privredne subjekte koji su u 2019. godini ostvarili poslovne prihode do 3.000.000 KM, zapošljavaju od pet do 50 radnika i koji učestvuju sa projektom čija finansijska vrijednost iznosi najmanje 50.000 KM.

Drugi program je za privredne subjekte koji su u 2019. godini ostvarili poslovne prihode veće od 3.000.000 KM, zapošljavaju više od 50 radnika i koji učestvuju sa projektom čija finansijska vrijednost iznosi najmanje 100.000 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana