Petorka uhapšena u Sarajevu osumnjičena za ratne zločine nad više od 100 srpskih civila

Srna, RTRS
Foto: GS

SARAJEVO-Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su na području Sarajeva pet lica osumnjičenih za ratne zločine nad više od 100 srpskih civila, saopšteno je iz Tužilaštva BiH po čijem nalogu je izvršena akcija hapšenja.

Istraga se odnosi na zločine nad srpskim civilima sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru Osnovna škola "Aleksa Šantić" i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

Kako RTRS nezvanično saznaje, uhapšeni su Vahid Alađuz, Senad Gadžo, Nezir Agan, Mujo Vatreš i Suljo Hebib.

Osumnjičene terete za ubistva najmanje osam zarobljenih civila, a među njima su i direktni izvršioci ubistava.

SIPA je saopštila da su uhapšeni osumnjičeni da su u periodu 1992 - 1994. godine, počinili krivična djela zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv ratnih zarobljenika.

Dodali su da će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA, osobe lišene slobode biti predate u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni, koji su bili pripadnici 4. motorizovane brigade takozvane Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, koji se odnose na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje tjelesnih i duševnih ozlijeda koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice.

U ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja sa policijskim agencijama i institucijama za sprovođenje zakona u BiH, kao i sa pravosudnim institucijama Srbije, s obzirom da se dio oštećenih nalazi izvan BiH.

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužilac, donijeće odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana