Petković: Zakonitost skupštinskih akata ocjenjuje jedino Ustavni sud

Srna
Petković: Zakonitost skupštinskih akata ocjenjuje jedino Ustavni sud

BANjALUKA - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je danas da jedino Ustavni sud Srpske može preispitivati zakonitost Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koja se odnosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

“Smatram da Ustavni sud ne može da pronađe na tom planu ništa nezakonito, jer je akte donijela Narodna skupština koja je je legalno i legitimno tijelo Srpske”, rekao je Petković Srni povodom poziva SDA da OHR stavi van snage ovaj zakon.

On je rekao da lider SDA Bakir Izetbegović godinama gleda da se dodvori visokom predstavniku i ostvari svoje konačne ciljeve među kojima je najopasniji ukidanje Srpske.

Petković je izrazio uvjerenje da nelegitimno izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit neće podleći tim pritiscima.

On kaže da ne sumnja da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske dati sve od sebe da sruši Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske bili proglašeni neustavnim.

“Međutim, oni moraju biti svjesni da svakim pritiskom na sudove i na visokog predstavnika samo čine da BiH ima još manje i time ne pospješuje suživot. Oni moraju biti svjesni da Bošnjaci nisu jedini narod u BiH”, poručio je Petković.

Predsjedništvo SDA pozvalo je OHR da stavi van snage Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koja se odnosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, a koji je nedavno usvojila Narodna skupština Srpske.

Iz ove stranke navode da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, kao i pravni tim SDA, preduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi ovaj i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske bili proglašeni neustavnim.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana