Petković: Uspostaviti registar nekretnina u Srpskoj

Srna
Petković: Uspostaviti registar nekretnina u Srpskoj

BANjALUKA - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković smatra da je u Srpskoj potrebno uspostaviti registar nekretnina.

Tokom rasprave u parlamentu Srpske o prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje projekata registracije nekretnina (9048-BA), Petković je istakao da napokon treba urediti pitanje katastra i zemljišnih knjiga, jer je to u interesu privrede i građana.

Petković je ocijenio da bi poslanici trebalo da podrže ovo kreditno zaduženje prema Svjetskoj banci, uvjeren da bi to podržala privreda i građani Srpske.

On je rekao da u posljednje vrijeme Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove /RUGIPP/ uredno radi svoj posao i provodi mnoge projekte.

Potpredsjednik Vlade Srebrenka Golić rekla je da u potpunosti podržava projekat registracije nekretnina u Srpskoj, zbog kojeg bi Republika trebalo da se kreditno zaduži kod Svjetske banke za 12,8 miliona evra.

“Bez ovog projekta sve i jedna ozbiljna investicija u Republici Srpskoj došla bi u pitanje ako nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, a time i izdavanje građevinskih dozvola”, istakla je Golićeva.

Ona je podsjetila da je Republika Srpska morala kreditno da se zaduži da bi riješila probleme ranijih katastrofalnih suša sa štetom u BiH većom od tri milijarde evra, od čega se polovina odnosila na Srpsku.

Golićeva je podsjetila i na katastrofalne poplave u BiH 2014. godine koje su prouzrokovale materijalnu štetu veću od dvije milijarde evra, odnosno 15 odsto od ukupnog BDP-a, dok je u Republici Srpskoj šteta od poplava te godine iznosila 1,89 milijardi KM.


“To je podrazumijevalo kreditna zaduženja za pravljenje nasipa i rješavanje problema podzemnih voda, te pomoć svakom domaćinstvu koje je bilo poplavljeno u iznosu od 5.000 KM”, istakla je Golićeva.

Ona je dodala da je ovu analizu izradila Evropska komisija, Svjetska banka i UN.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić rekao je da je vlast u Srbiji predvođena predsjednikom Aleksandrom Vučićem najviše direktno pomogla Republiku Srpsku u proteklom periodu.

“Srbija želi energetsku saradnju i da učestvuje u izgradnji tri hidroelektrane na Drini – Buk Bijela, Foča i Paunci”, rekao je Đokić, te istakao da su ovi energetski projekti od velikog značaja za Republiku Srpsku.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković rekao je da ukupno kreditno zaduženje Republike Srpske iznosi šest milijardi KM i da je taj novac trebalo usmjeriti za potrebe građana Srpske, odnosno penzionera, boraca, zdravstvenih radnika, te na izgradnju infrastrukture, novih fabrika i škola.

Poslanik SNSD-a Ognjen Žmirić rekao je da su netačne tvrdnje Stanivukovića da penzije u Srpskoj nikako nisu povećavane, jer to najbolje demantuju zvanični podaci o povećanju penzija posljednjih godina.

Narodna skupština Republike srpske razmotrila je prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje projekata registracije nekretnina (9048-BA).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana