Petković: Nema napada na ustavni poredak BiH

Srna
Petković: Nema napada na ustavni poredak BiH

SARAJEVO - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je da je na saslušanju u Tužilaštvu BiH pravno obrazložio da nema nikakvog osnova za vođenje istrage protiv više lica iz Srpske zbog navodnog napada na ustavni poredak, niti elemenata ovog krivičnog djela.

On je rekao da je u Tužilaštvu BiH izjavu dao u svojstvu svjedoka u vezi sa posebnom sjednicom Narodne skupštine Republike Srpske koja se ticala vraćanja nadležnosti sa nivoa BiH na nivo Srpske.

"Nema krivičnog djela napada na ustavno uređenje zato što nije bilo nikakve prijetnje silom niti nasilnom promjenom ustavnog uređenja. Osim toga, ovdje se uopšte ne radi o promjeni ustavnog uređenja BiH jer odbrana, pravosuđe i indirektni porezi, odnosno Uprava za indirektno oporezivanje nisu dio ustavnog poretka BiH niti dio Ustava BiH i zato ne može da se radi o ovom krivičnom djelu", pojasnio je Petković.

On je ocijenio da je imao korektan razgovor sa tužiocem Olegom Čavkom i da je tokom razgovora iznio svoja saznanja koja se tiču posebne sjednice, ali i obrazloženje na koji način funkcioniše Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske, na koji način se donose odluke na Kolegiju i na samom zasjedanju skupštine.

"Takođe sam obrazložio i ko su bili predlagači određenih zaključaka, ko su bili izvjestioci po pojedinim tačkama dnevnog reda, a i jedan dio koji se ticao donošenja odluka od Ujedinjene Srpske, čiji sam ja potpredsjednik i da li smo i na koji način raspravljali o ovim zaključcima na stranačkim organima", rekao je Petković.

Na pitanje kako će se po njegovoj ocjeni završiti cijeli ovaj proces, Petković je rekao da je u toku istraga i da ne želi na bilo koji način da utiče na njen tok, ali da smatra da je "jedina ispravna odluka da se donese naredba o obustavi istrage".

U Tužilaštvu BiH su krajem decembra saslušani pojedini zvaničnici i predsjednici opozicionih političkih partija iz Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske je 10. decembra na posebnoj sjednici o vraćanju prenesenih nadležnosti usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.

Tužilaštvo BiH je nakon toga otvorilo predmet protiv više lica zbog, kako su naveli, osnovane sumnje da su počinila krivično djelo napad na ustavni poredak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana