Peskov: Predstoji dugoročna borba sa Zapadom

Srna
Peskov: Predstoji dugoročna borba sa Zapadom

Rusija treba da bude sigurna u sebe i da ostane čvrsta za dugoročnu borbu protiv Zapada, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje novinara da procijeni kada bi specijalna vojna operacija Moskve u Ukrajini mogla da bude završena, Peskov je rekao da to pitanje treba uputiti Ministarstvu odbrane.

Što se tiče “rata u širokoj definiciji te riječi, kao konfrontacije između neprijateljskih zemalja”, Peskov je naveo da će “hibridni rat koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije” vjerovatno trajati “veoma dugo”.

- Sada su nam potrebni čvrstina, samopouzdanje, svrsishodnost i jedinstvo oko predsjednika da bismo uspjeli - rekao je portparol.

Moskva je više puta optužila Zapad da u suštini vodi “posrednički rat” protiv Rusije u Ukrajini i insistira da SAD i njeni saveznici već dugo teže da destabilizuju i razbiju Rusiju.

- SAD i njihove satelitske države vode sveobuhvatni hibridni rat za koji su se dugo pripremale i koriste ukrajinske radikalne nacionaliste kao oružje protiv nas - izjavio je prošlog mjeseca ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, dodajući da države na Zapadu više ni ne pokušavaju da sakriju svoje prave namjere, podsjeća “Raša tudej”

Države Zapada nastavljaju da pružaju obimnu vojnu pomoć Ukrajini, trošeći milijarde dolara na sve naprednije oružje i municiju za kijevske snage, dok istovremeno uvode više etapa sveobuhvatnih sankcija Rusiji.

Moskva insistira na tome da je Zapad zbog svojih postupaka praktično strana u sukobu između Rusije i Ukrajine, a Lavrov je danas izjavio da se NATO sada u suštini bori na strani kijevskog režima i da “ne može biti više uključen” u neprijateljstva.

I ruski i zapadni političari su u nekoliko navrata priznali da bi sukob u Ukrajini, i potonji sukob između Moskve i Zapada, mogao da se ispostavi kao dugoročan. Njemački kancelar Olaf Šolc upozorio je prošle nedjelje da “čak i kada se rat završi, neće sve biti vraćeno u normalu preko noći” i da će se dugo osjetiti posljedice ovog sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana