Perišić: Očekujem intenziviranje procesa traženja nestalih

Srna
Perišić: Očekujem intenziviranje procesa traženja nestalih

BANjALUKA - Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić očekuje da će u narednom periodu biti intenziviran proces traženja nestalih u BiH, koji je, zbog pandemije virusa korona, bio u potpunom zastoju.

- Očekujem intenziviranje tužilačkih naredbi kada je riječ o procesu ekshumacija i identifikacija srpskih žrtava rata i mnogo bolje rezultate u procesu traženja nestalih Srba - izjavio je Perišić Srni.

On je naveo da, zbog pandemije virusa korona, ranije nije bilo tužilačkih odluka, a samim tim ni ekshumacija jer je bilo ograničeno kretanje istražitelja na terenu u pogledu sakupljanja i provjere informacija o nestalim licima.

Govoreći o dugogodišnjem zastoju u procesu identifikacije ekshumiranih posmrtnih ostataka više od 600 lica u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj - Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu, Perišić je napomenuo da postoje sumnje da se u spomen-kosturnicama i mrtvačnicama u Srpskoj nalazi veliki broj pogrešno identifikovanih lica klasičnom metodom.

- Radićemo kampanju uzimanja krvnih uzoraka od članova porodica kako bi se ovaj problem riješio - istakao je Perišić.

On je rekao da će se identifikacije raditi isključivo prema nalogu tužilaštva, i to u slučajevima gdje postoje pouzdane indicije da je ranije došlo do pogrešne identifikacije klasičnom metodom i uz obaveznu saglasnost članova porodice.

Republika Srpska još traga za oko 1.660 nestalih boraca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Srpskoj i dalje nalaze posmrtni ostaci više od 600 neidentifikovanih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana