Perić Romić: Poruka Kremlja je da Srpska traži samo ono što joj po Dejtonu pripada

Srna
Perić Romić: Poruka Kremlja je da Srpska traži samo ono što joj po Dejtonu pripada

BEOGRAD - Poruka Kremlja da Srpska traži samo ono što joj po Dejtonu pripada jak je vjetar u leđa politici koju vodi srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, rekla je dekan Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Ranka Perić Romić.

Romićeva smatra da je sastanak Dodika sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom pokazao da je predsjednik Ruske Federacije prepoznao da se Srpska nalazi na pravom političkom putu.

“Viđelo se da je Moskvi veoma bitno očuvanje Dejtonskog sporazuma. Poruka Kremlja je da Srpska traži samo ono što joj po Dejtonu pripada, a to je jak vjetar u leđa politici koju vodi Dodik”, rekla je Romićeva za “Večernje novosti”.

Profesor međunarodne politike Srđan Perišić podsjetio je da Rusija već dva vijeka vodi politiku koja se poklapa sa interesima Srba.

“Rusija ne želi da doliva ulje na vatru. Poruka Kremlja da podržava dogovor svih subjekata u BiH signal je da Rusija ne želi da se Zapad meša u unutrašnje odnose u BiH”, ukazao je Perišić.

On je zaključio da je Putinov i Dodikov sastanak pokazao da su generatori krize u BiH zapadni emisari koji mjesecima putuju po BiH i prijete sankcijama, iako Srpska samo želi poštovanje međunarodnog prava.

Profesor banjalučkog FPN-a Željko Budimir smatra da je stav Moskve očekivan, jer se Rusija godinama zalaže za sve što je bazirano na Dejtonu.

“Logično je da Rusija sve što se tiče Ustava BiH, to jest Aneksa četiri, posmatra kao nešto što je legalno i legitimno”, rekao je Budimir za “Politiku”.

Prema njegovoj ocjeni, svi signali sugerišu da Republika Srpska u političko-pravnom sistemu treba da se drži pozicije stečene uu Dejtonu.

“Srpska to i čini. Zato od svojih partner u svijetu, od kojih je Rusija najvažnija, Srpska može da očekuje dalju diplomatsku podršku, prevashodno zato što ne traži ništa mimo međunarodnog prava i ništa više od onog što je definisano Dejtonskim sporazumom”, rekao je Budimir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana