Pavlović: Poražavajuća odluka Tužilaštva BiH

Srna
Pavlović: Poražavajuća odluka Tužilaštva BiH

PRIJEDOR - Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je danas da je odluka o nesprovođenju istrage u vezi sa ratnim zločinom počinjenim nad 39 osoba srpske nacionalnosti u Prijedoru 30. maja 1992. godine samo još jedan od dokaza koji upućuju na to ko upravlja Tužilaštvom BiH.

"Donijeti odluku o nesprovođenju istrage o ratnom zločinu nad 39 Srba u Prijedoru je poražavajuće za jednu takvu instituciju, koja treba da radi u skladu sa zakonom, a ne prema nečijim ličnim nahođenjima", rekao je Pavlović Srni.

Pavlović je naveo da je to samo još jedan dokaz da su na snazi dupli aršini koji žrtvu određuju prema nacionalnosti i da je to, jednom riječju, poražavajuće za instituciju.

"Međutim, ništa iznenađujuće. Mene bi iznenadilo da je Tužilaštvo BiH pozitivno reagovalo. Ovo je samo još jedan od dokaza koliko su Srbi satanizovani i diskriminisani. Evo, samo ću postaviti jedno pitanje Tužilaštvu BiH: ko i kako će stati pred 39 srpskih porodica u Prijedoru i objasniti im ovu sramnu odluku?", rekao je Pavlović.

Tužilaštvo BiH donijelo je odluku o nesprovođenju istrage u vezi sa ratnim zločinom počinjenim nad 39 osoba srpske nacionalnosti na području Prijedora 30. maja 1992. godine.

U napadu paravojnih formacija na Prijedor u zoru 30. maja 1992. godine od 20 pripadnika Vojske Republike Srpske osam je ubijeno, osam ranjeno i četiri zarobljeno, a od 19 civila šest ubijeno i 13 ranjeno.

Taj datum se godinama obilježavao kao Dan grada Prijedora, da bi se prije desetak godina vratio stari datum, 16. maj, dan prvog oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu. Od tada, 30. maj, kao dan odbrane grada, obilježavaju organizacije od javnog značaja proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana