Pavić: Odgovornost za Šmitovo ponašanje je i na Hrvatima i muslimanima koji ga priznaju

Srna
Pavić: Odgovornost za Šmitovo ponašanje je i na Hrvatima i muslimanima koji ga priznaju

BEOGRAD - Politički analitičar Aleksandar Pavić ocijenio je da je reakcija Kristijana Šmita u Goraždu skandalozna i potpuno neprihvatljiva, a da je odgovornost za to i na muslimanima i Hrvatima koji dozvoljavaju takvo ponašanje.

Pavić je naglasio da je odgovornost na Šmitu i njemačkoj političkoj klasi koja proizvodi i šalje takve ljude, ali i na sredini koja dozvoljava da neko dođe spolja i da viče i naređuje.

“I sredina u kojoj se nalazi neki takav stranac je odgovorna za to što on misli da može tako da se ponaša, a vidimo da Federacija BiH /FBiH/, koju čine muslimani i Hrvati, dozvoljava takvo ponašanje”, rekao je Pavić za “Sputnjik”.

On je podsjetio da je FBiH priznala nelegalno postavljanje visokog predstavnika i sada trpe to da im stranac naređuje, pa je i logično da se on osilio, da postaje sve arogantniji i da “spada maska uljudnosti kojom EU i dalje pokušava da prevari ljude da su oni neki veliki mirovni projekat”.

Pavić je naglasio da su Hrvati shvatili da će, ako nastave putem koji su im odredili zapadni sponzori u Berlinu, Londonu i Vašingtonu, potpuno nestati iz BiH.

“Tu je, dakle, jedan od ključeva nervoze građanina Šmita, a on je jednako nervozan i zbog toga što ga Srbi ne priznaju za visokog predstavnika, pošto to i nije”, smatra Pavić.

On je rekao da su njemački zvaničnici poslije 1991. godine politiku na ovim prostorima vodili u rukavicama, ali su se već oko 1999. godine, nakon bombardovanja SR Jugoslavije počeli da nastupaju sve arogantnije.

“Ovo što je Šmit uradio u Goraždu je samo kulminacija svega toga”, rekao je Pavić i dodao da su se na žalost Hrvati i muslimani sami stavili u poziciju da prihvataju jedan kolonijalni položaj.

Pavić je rekao da oni koji priznaju nekog kolonijalnog namjesnika onda i moraju da trpite njegove hirove, dok u Banjaluci tako nešto ne bi bilo moguće da se desi.

“Mislim da muslimani i Hrvati treba da razmisle da li stvarno žele da budu tako tretirani. Meni se čini da žele, jer se ne bune, ali Srbi tako nešto neće dozvoliti”, naveo je Pavić.

On je upitao kako uopšte može da se govori o tome da je neka država suverena ako joj je potreban kolonijalni namjesnik, što je slučaj sa BiH, te dodao da oni nisu poslati sa dobrim namjerama, nego da narode BiH uvuku u NATO i da ih drže u zoni interesa Zapada, da slučajno tu ne uđu Rusi, Kinezi, Turci ili neko drugi.

“Šmit je eksponent geopolitičkih projekcija EU, Nemačke, Velike Britanije i SAD, dakle kolektivnog Zapada, i jedina njegova dobra namera je da uspešno završi postao kolonijalnog upravnika”, rekao je on.

To, kako je dodao, znači da ne dozvoli da BiH slučajno krene nekim putem sopstvenih interesa kao što je, recimo, postavljanje gasovoda koji se sada blokira iz Sarajeva samo zato što je gas ruski, ili da se slučajno Republika Srpska još više ne približi Srbiji.

“To je njegov zadatak, kao i da slomi srpski otpor da bi BiH bila usisana u NATO pakt”, pojasnio je Pavić, dodavši da je stoga smiješno govoriti o dobrim namjerama ili o Šmitu kao nekome ko ima bilo kakav legitimitet.

Šmit, koga Republike Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, juče je nakon pitanja novinara u Goraždu o izmjenama Izbornog zakona BiH počeo da galami, govoreći da mu je dosta političkih igara. O Šmitovom jučerašnjem istupu danas je pisala i njemačka štampa, pa je tako i “Špigl” objavio da je “Šmit izgubio strpljenje na konferenciji za novinare u Goraždu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana