Pauer: Došla sam da prenesem Bajdenovu poruku

GS
Pauer: Došla sam da prenesem Bajdenovu poruku

SARAJEVO - Samanta Pauer, administrator Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, najavila je sastanak sa Predsjedništvom BiH, te rekla da će da prenese poruku predsjednika Džozefa Bajdena da "SAD stoje uz narod BiH".

Ovo će biti prvi susret člana Predsjedništva Milorada Dodika nakon što su mu SAD uvele nove sankcije.

"Ponovo ćemo razgovarati sa vama nakon tog sastanka, nakon razgovora o trenutnom političkom ćorsokaku u kome se zemlja nalazi. Jasno je da prijetnje povlačenjem institucija na državnom nivou prijete stabilnosti koja je postignuta prije 26. godina potpisivanjem Dejtonskog sporazuma", rekla je Pauer novinarima u Sarajevu.

Ovaj diplomata je dodala da prijetnje povlačenjem nemaju nikakvog ekonomskog ni političkog smisla.

"Želimo razgovarati kako SAD mogu pomoći aspiracijama svih ljudi u BiH. To bi trebao biti fokus Institucija BiH. Kako razviti ekonomiju, kako otvarati nova radna mjesta, kako se boriti sa pandemijom koja ponovo raste i u ovoj zemlji, kao i u mojoj", rekla je Pauer, prenosi N1.

Na koncu ova diplomatkinja kaže, da će tema razgovara biti i korupcija, što je, kako kaže, orgomna prepreka čemu teže građani BiH, a to je ekonomski dignitet i prosperitet.

"SAD i naši evropski prijatelji posvećeni su borbi za odgovornost", rekla je Pauer komentarišući sankcije srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku, dodajući da SAD neće okljevati u borbi protiv korupcije, ali i destabilizirajućih faktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana