Patrijarsi: Sva pitanja rješavati uz svepravoslavni konsenzus

Agencije
Patrijarsi: Sva pitanja rješavati uz svepravoslavni konsenzus

BEOGRAD - Poglavari i predstavnici šest pomjesnih pravoslavnih crkava, među kojima Srpske pravoslavne crkve i Ruske pravoslavne crkve, ocijenili su na sastanku u Jordanu, da sva pitanja treba rješavati uz svepravoslavni konzenzus.

Na sastanku, koji je organizovala Jerusalimska patrijaršija, razmatrana je i situacija u Crnoj Gori, pri čemu su delegacije učesnice pozvale nadležne crnogorske vlasti da poštuju i ostvaruju osnovno pravo vlasništva nad imovinom, uključujući i pravo crkve na to, saopšteno je na sajtu SPC.

U saopštenju se navodi da su se, u atmosferi bratske ljubavi, okupljeni na sabranju saglasili da odluke u vezi sa pitanjima od opštepravoslavnog značaja, među kojima je davanje autokefalnosti pojedinim crkvama, treba da budu sprovođene u duhu svepravoslavnog dijaloga i jedinstva i uz svepravoslavni konsenzus.

"U vezi sa sadašnjim crkvenim stanjem u Ukrajini, učesnici su takođe uvidjeli da je za iscjeljenje i pomirenje neophodan svepravoslavni dijalog. Po pitanju Sjeverne Makedonije, delegacije su izjavile da to pitanje treba rješavati dijalogom u okviru SPC i uz svepravoslavnu podršku", navodi se u saopštenju.

U tekstu se ističe da je cilj skupa, koji je održan 26. februara, prvenstveno bio jedinstvo i pomirenje u "svetom pravoslavlju", te da su učesnici shvatili uznemirenost Jerusalimske patrijaršije zbog neposredne opasnosti od raskola u pravoslavnoj zajednici.

Delegacije su izjavile da će ovaj skup ojačati bratske veze između sabraće i njihovih crkava, da će negovati sveze mira u Hristu među njima, zastupati jedinstvo pravoslavnih crkava i obnoviti dijalog, u molitvenoj nadi da će doći do pomirenja tamo gdje je došlo do rascjepa.

Učesnici su se saglasili da treba da se okupe kao braća, po mogućnosti prije kraja ove godine, kako bi ojačali sveze zajedništva molitvom i dijalogom, te da se nadaju da će patrijarh vaseljenski Vartolomej sa svojim prvenstvom časti pridružiti se ovom dijalogu zajedno sa drugom sabraćom predstojateljima.

Delegacije su prihvatile "poziv svog sabrata patrijarha Teofila Trećeg da se održi molitva za svijet, za okončanje rata, bolesti i stradanja, za sve hrišćane, kao i za jedinstvo Pravoslavne crkve".

"Ova molitva treba da se odsluži u Majci crkvi, Crkvi vaskrsenja /Svetog Groba/ u Jerusalimu, pred Grobom Hristovim, iz kojeg je vaskrsnuo i objavio mir svijetu, navodi se u saopštenju.

Na sastanku su učestvovale delegacije Jerusalimske pravoslavne crkve koju je predvodio patrijarh jerusalimski Teofilo, Ruske pravoslavne crkve koju je predvodio patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, Srpske pravoslavne crkve koju je predvodio patrijarh srpski Irinej.

Učestvovale su i delegacije Rumunske pravoslavne crkve koju je predvodio mitropolit trgovištanski Nifon, Poljske pravoslavne crkve koju je predvodio arhiepiskop ljubljinski i holmski Avelj i Pravoslavne crkve Čeških zemalja i Slovačke koju je predvodio mitropolit Čeških zemalja i Slovačke Rastislav.

Učesnici su zahvalili jordanskom kralju Abdulahu Drugom, čuvaru hrišćanskih i muslimanskih svetih mesta u Svetoj zemlji, i narodu Jordana za pruženo gostoprimstvo, te istakli izvanredan rad jordanskog kralja na njegovanju međunarodnog međuvjerskog dijaloga.

Izražena je i zahvalnost Jerusalimskoj patrijaršiji i patrijarhu Teofilu za neumorna zalaganja čiji je cilj bio da utiru put dijalogu i zbliženju sabraće u duhu jedinstva, dodaje se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana