Patrijarh Porfirije: U Jasenovcu je najbolje da se ćuti i moli

Srna
Patrijarh Porfirije: U Jasenovcu je najbolje da se ćuti i moli

JASENOVAC - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da bi u Jasenovcu, velikom srpskom stratištu, ali i svetilištu, najbolje bilo da se ćuti i moli.

 “Pitam se da li je moguće da je ljudsko zlo u Jasenovcu bilo ovoliko veliko. U Jasenovac, veliko srpsko stratiše, a i svetilište, uvijek ću se vraćati”, rekao je patrijarh Porfirije nakon što je služio doksologiju u manastiru Jasenovac.

On je istakao da su u Jasenovcu ljudi pokazali kako se mogu otuđiti od Boga i da su se oni, koji su činili monstruozne zločine, ispisali iz svakog naroda.

Patrijarh je naveo da se u Jasenovcu pred Bogom i mučenicima uvijek treba preispitati šta smo i kako radili i šta još možemo učiniti za dobrobit čovjeka.

On je napomenuo da Hrvatsku doživljava kao svoju zemlju zbog sve ljubavi koja je iskazana dok je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

“Neka Bog tu ljubav vrti višestruko”, rekao je na kraju srpski patrijarh.

Patrijarh je na kraju besjede izrazio žaljenje zbog smrti gradonačelnika Milana Bandića za koga je rekao da je bio prijatelj Srba.

U Manastiru Jasenovac su i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ.

Pored svih njih, srpskog patrijarha su u manastiru dočekali i pored pravoslavnog i sveštenstvo Katoličke crkve, kao i stanovnici ovog mjesta.

Patrijarh srpski Porfirije i Dodik u posjeti su Manastiru Jasenovac na poziv episkopa pakračko-slavonskog Jovana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana